Scoaterea amigdalelor, recomandată în aceste două circumstanțe. Medic: „Dacă asta se întâmplă doi ani, indicația e de a le scoate”

Scoaterea amigdalelor este un subiect intens dezbătut între părinți, întrucât părerile sunt împărțite. Este sau nu sănătos? Un medic dezvăluie că, în funcție de caz, acest lucru ar avea beneficii. 

Amigdalele se pot inflama și pot da dureri mari. Din acest motiv, mulți părinți aleg să scoată amigdalele copiilor.

Scoaterea lor ar putea avea și alte beneficii, precum eliminarea respirației urât mirositoare. Din cauza structurii lor, amigdalele pot depozita resturi de mâncare și salivă întărită, ceea ce face ca respirația să devină neplăcută, fără un motiv evident.

De câte ori răcim până să le scoatem?

Invitat în emisiunea Medicool de la Antena 1, dr. Silviu Oprescu, medic primar ORL a explicat când trebuie luată în considerarea scoaterea amigdalelor, dar și ce beneficii poate aduce această intervenție.

„La copil, de regulă, mai târziu, adică undeva în jurul vârstei de 4 până la 10 ani pentru că este de așteptat să facă amigdalite acute și asta pentru că intră în contact cu alți copii, care aduc și ei, la rândul lor, o bacterie, un virus, și ele se inflamează.

Amigdalita reprezintă inflamația acestui tip de țesut, iar în perioada copilăriei, episoadele de amigdalită acută sunt mai frecvente. Durerile de gât recurente pot să fie legate de o problemă a amigdalelor sau pot să fie legate de alte structuri de la nivelul faringelui.

Și acesta se inflamează și poate să dea dureri la nivelul gâtului, dar intervenția de amigdalectomie (scoaterea amigdalelor) este indicat atunci când aceste recurențe de amigdalită acută sunt într-un număr prea mare. Dacă vorbim de copil, vorbim de mai mult de 5 episoade, în timp ce la adulți vorbim de 3 episoade pe an. Dacă acest lucru se întâmplă doi ani consecutivi este clar că indicația este aceea de a scoate amigdalele”, a explicat dr. Silviu Oprescu, medic primar ORL.

Amigdalele pot cauza respirația urât mirositoare

Medicul a mai precizat că amigdalele pot fi sursa respirației neplăcute.

Prin conformația anatomică pe care o au amigdalele se formează niște cripte, niște găurele, în care se conglomerează produși de excreție ai glandei, cu resturi alimentare, cu salivă întărită, iar prin conglomerare acestea pot să dea și o mică jenă, la înghițire, în plus, dau și respirația urât mirositoare. (…)

Și chiar dacă se elimină cazeumul (n.r. numele acestui conglomerat), acesta se va forma la loc, astfel că nu există varianta de a scăpa definitiv de acest fenomen decât în momentul în care se scoate amigdala”, a mai explicat specialistul.

Recent Posts

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

23 de minute ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

o oră ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

2 ore ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

2 ore ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică