Categories: Ştiri sănătate

Se vor da amenzi uriaşe! Ce prevede noua Lege modificată a ambroziei

Președintele Klaus Iohannis a promulgat modificările aduse la Legea ambroziei şi, conform noilor prevederi, primăriile vor emite, la începutul sezonului de ambrozie, o notificare către proprietarii de terenuri, iar aceștia au la dispoziție 15 zile să se conformeze și să îndepărteze ambrozia pe cheltuiala proprie.

Dacă proprietarii nu fac acest lucru, atunci primăria are dreptul să obțină în instanță dreptul de a intra pe respectivul teren, fără acordul proprietarului. La final, proprietarului terenului îi vor fi imputate toate costurile pe care le-a presupus eliminarea ambroziei.

Nerespectarea prevederilor legale privind combaterea ambroziei constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 10.000 de lei la 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

  1. Alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

(2) În scopul distrugerii buruienii ambrozia și al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole vor desfășura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante şi apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităților publice locale, lucrări de întreţinere a terenurilor prin smulgere, erbicidare sau alte lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se mențin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a buruienii ambrozia.”

  1. După alineatul (4) se introduc două noi alineate, alin.(5) și (6), cu următorul cuprins:

(5) Proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole pot solicita efectuarea acestor lucrări de către autoritățile administrației publice locale, Autoritățile administrației publice locale vor proceda la efectuarea lucrărilor, pe cheltuiala solicitantului, în măsura în care dispun de mijloacele necesare efectuării acestora, sau îl vor informa pe acesta că nu pot da curs solicitării şi că obligația legală prevăzută la alin.(1) subzistă. Modalitatea de plată a contravalorii prestațiilor serviciilor de curățare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia se stabileşte de către autoritățile administrației publice locale.

(6) In situația în care autoritățile locale, la expirarea termenului de 15 zile de la transmiterea avertismentului, constată că proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole nu au efectuat lucrări de curățare a terenurilor infestate cu buruiana ambrozia, pot interveni pe terenurile infestate pentru a le curăța.

În toate cazurile în care proprietarul notificat conform alin.(1) nu permite accesul pe terenul supus lucrărilor de intervenție în vederea executării acestora de către autoritatea administrației publice locale, primarul solicită autorizarea instanţei judecătorești competente, prin ordonanţă președințială, dată cu citarea părților. Dispozițiile art.3 se aplică în mod corespunzător.

Costurile generate de efectuarea lucrărilor de prevenire, combatere și distrugere a speciei Ambrosia artemisiifolia vor fi suportate de către proprietarii, deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole”, se arată în documentul citat de Agerpres.

Recent Posts

Candidat pe listele pentru Consiliul Local Sibiu, cu toată familia. Bunica Maria are 93 de ani și vrea să fie vocea pensionarilor

Bunica Maria are 93 de ani și vrea să fie vocea pensionarilor. Ioan Ştefan Zară…

13 minute ago

Alertă ANM: Vremea se schimbă RADICAL în România. Se întâmplă începând chiar de azi

Alertă ANM: Europa traversează o perioadă complicată, din punct de vedere meteorologic. Mai multe țări…

43 de minute ago

Turiștii, atenționați cu privire la amenzile pe dușuri în destinații turistice celebre. Amenzile pot ajunge și la 600.000 de euro!!!

Amenzi de duș în destinații turistice celebre. Turiștii au fost avertizați să respecte restricțiile de…

o oră ago

Ce este boala și de ce apare. Cele 21 de tipuri de boli

Boala este o stare care afectează organismul, provocând o disfuncție sau o alterare a stării…

2 ore ago

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul! „Tot istoricul va fi vizibil”

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), anunță…

2 ore ago

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Cea mai norocoasă zi din an vine cu bogăție și noroc

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Conform astrologiei, sâmbătă, 18 mai 2024, ar putea fi cea…

3 ore ago

Citeste si: