Semn ciudat la picior ce indică un nivel mare de colesterol. Indiciu cheie pentru nivelul mare de grăsimi în sânge. Cum apare boala arterială periferică. Ce analize sunt necesare

Bolile cardiovasculare sunt cele mai fecvente cauze de deces în lumea întreagă, iar diferite simptome pot fi semnale de alarmă care permit tratarea acestora din timp.

„Durerea sub formă de arsură la nivelul degetelor și al picioarelor, mai ales pe timpul nopţii, poate fi un semn de avertizare că nivelul de colesterol este mult peste limitele normale.

Această durere poate indica instalarea aterosclerozei, care înseamnă o acumulare de plăci de aterom pe vasele de sânge. Aceasta, la rândul ei, împiedică sângele să circule liber.

Spre deosebire de durerea clasică de picior produsă la efort fizic, tipică uzurii articulațiilor, acest semn de avertizare a colesterolului ridicat apare chiar și atunci când corpul este în repaus. Este un semn că membrele nu primesc suficient sânge oxigenat”, explică medicul cardiolog Oleg Varfolomeev, potrivit portalului actualno.com.

Potrivit acesteia, orice persoană care se confruntă cu aceste simptome este sfătuită să se adreseze medicului pentru un test de colesterol în sânge imediat.

În timp, dacă nu este tratat, un nivel prea ridicat de colesterol poate duce la boala arterială periferică (PAD). În cel mai rău caz, boala arterelor periferice poate fi „amenințătoare de viață”.

PAD afectează de obicei membrele inferioare – aceasta poate duce adesea la dureri în timpul mersului și, în cazuri mai grave, la cangrenă și chiar amputaţie.

Durerea cu crampe în timpul activității fizice poate fi un indicator al PAD, alături de alte semne de alarmă, precum: durere persistentă, ulcere cutanate și gangrena piciorului.

Simptome în boala arterială periferică

Pe măsură ce arterele se îngustează, simptomele bolii arteriale periferice sunt diverse și variază în funcție de individ și de severitatea afecțiunii.

În cazul în care boala avansează, arterele nu vor mai transporta suficient sânge, ca în timpul repausului durerea să devină inexistentă. Se instalează durerea permanentă la nivelul degetelor și al picioarelor și începe să crească în intensitate, iar pacientul ajunge să nu poată dormi din cauza disconfortului.

Potrivit specialiştilor citaţi de site-ul medicina-interventionala.ro, în stadiul grav al afecțiunii, apar răni la nivelul membrelor inferioare, țesuturile încep să moară și apare gangrena.

Diagnosticul pus de către medicul specialist apare în urma investigațiilor, testelor și analizelor, cum ar fi:

  • Analize de sânge pentru colesterol și glicemie (nu mâncați și nu beți nimic, în afară de apă, cu 9-12 ore înaintea vizitei la medic)
  • Indicele gleznă-braț, unde este comparată tensiunea arterială a ambelor glezne cu cea de la mână, cu ajutorul unui aparat Doppler. În cazul în care tensiunea gleznei este mai mică decât cea de la mână, atunci arterele sunt îngustate sau blocate.
  • Ecografia Doppler – folosește ultrasunete pentru măsurarea fluxului sangvin și a gradului de blocaj al arterelor
  • Angiografia Seldinger – produce radiografii ale arterelor, prin injectarea unui colorant special, cu ajutorul căruia devin vizibile arterele îngustate sau blocate
  • Angiografia CT sau angiografia RMN – arată îngroșarea sau îngustarea arterelor, blocajul acestora, anevrismele, depozitele de calciu
  • Angiografia de artere periferice

Recent Posts

Românii care primesc cei mai mulți bani la pensie după recalculare. Trebuie să fi muncit în aceste domenii

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a adus clarificări referitoare la criteriile în funcție de care unii…

14 minute ago

”Trăiește și învață + Învață să trăiești ”, campanie Euromelanoma. Program suport oferit de către SRD pentru pacienții cu cancer de piele

Intrat în tradiția marilor campanii internaționale de prevenție medicală, proiectul grupului Euromelanoma privind aspectele de…

24 de minute ago

Preotul mort operat de profesorul Mircea Beuran. Caz uluitor: „La 3-4 zile după operaţie, a deschis ochii şi a început să vorbească cu noi”

De-a lungul a patru decenii, prin mâna și bisturiul chirurgului Mircea Beuran au trecut nenumărate…

44 de minute ago

50% din sporurile bugetarilor vor fi tăiate. De ce ia Guvernul această decizie?

Guvernul a decis să taie 50% din sporurile funcționarilor publici, o măsură radicală care urmărește…

o oră ago

Zodia cu probleme mari pe a cincea casă! Vin situații dureroase

Mariana Cojocaru susține că o singură zodie întâmpină ceva probleme în această perioadă a anului.…

2 ore ago

De ce e mai sănătoasă cafeaua cu lapte. Are un efect uimitor

Datorită combinației dintre proteinele și antioxidanții pe care o conține, cafeaua cu lapte poate avea…

2 ore ago

Citeste si: