Categories: Ştiri sănătate

Semnal de alarmă: Cazurile de cancer la persoanele de 14-49 ani au crescut cu aproape 80%

Numărul persoanelor cu vârsta sub 50 de ani diagnosticate cu cancer a crescut la nivel mondial în ultimii 30 de ani, potrivit unui amplu studiu, iar cauzele creşterii nu sunt pe deplin cunoscute.

Cazurile de cancer în rândul persoanelor cu vârste între 14 şi 49 de ani au crescut cu aproape 80%, de la 1,82 milioane la 3,26 milioane, între 1990 şi 2019, potrivit studiului publicat în revista britanică BMJ Oncology.

În timp ce experţii avertizează că o parte din această creştere se explică prin creşterea demografică, cercetările anterioare au observat diagnostice de cancer din ce în ce mai frecvente în rândul celor sub 50 de ani.

Echipa internaţională care a realizat noul studiu a subliniat că factorii principali de risc la această grupă de vârstă sunt dieta necorespunzătoare, fumatul şi alcoolul. Însă cauza creşterii numărului persoanelor care dezvoltă cancer din ce în ce mai devreme „este încă neclară”, au adăugat ei.

Cele mai frecvente forme de cancer la tineri

Puţin peste un milion de persoane sub 50 de ani au murit de cancer în 2019 (în plus cu 28% faţă de 1990), potrivit studiului. Cancerele cu cele mai multe decese au fost cele de sân, trahee, plămâni, intestin şi stomac.

Cancerul mamar a fost cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în ultimii 30 de ani. Însă cancerele cu cea mai rapidă creştere sunt cele de la nivelul nazofaringelui şi cele de prostată. În schimb, cancerul de ficat a scăzut cu 2,9% anual.

Cercetătorii au folosit date din Studiul Global Burden of Disease din 2019 şi au analizat ratele a 29 de tipuri de cancer diferite în 204 ţări. Cu cât ţara este mai dezvoltată, cu atât rata cancerului este mai mare în rândul celor sub 50 de ani, potrivit studiului citat de Agerpres.

Acest lucru ar putea sugera că ţările mai bogate dotate cu sisteme de sănătate mai bune detectează cancerul mai devreme, însă doar câteva ţări testează persoanele sub 50 de ani pentru anumite tipuri de cancer, notează cercetătorii.

Pe lângă alimentaţia necorespunzătoare, fumatul şi consumul de alcool, factorii genetici, sedentarismul şi obezitatea ar putea contribui şi ele la această tendinţă, potrivit studiului.

Recent Posts

Românii care primesc cei mai mulți bani la pensie după recalculare. Trebuie să fi muncit în aceste domenii

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a adus clarificări referitoare la criteriile în funcție de care unii…

25 de minute ago

”Trăiește și învață + Învață să trăiești ”, campanie Euromelanoma. Program suport oferit de către SRD pentru pacienții cu cancer de piele

Intrat în tradiția marilor campanii internaționale de prevenție medicală, proiectul grupului Euromelanoma privind aspectele de…

35 de minute ago

Preotul mort operat de profesorul Mircea Beuran. Caz uluitor: „La 3-4 zile după operaţie, a deschis ochii şi a început să vorbească cu noi”

De-a lungul a patru decenii, prin mâna și bisturiul chirurgului Mircea Beuran au trecut nenumărate…

55 de minute ago

50% din sporurile bugetarilor vor fi tăiate. De ce ia Guvernul această decizie?

Guvernul a decis să taie 50% din sporurile funcționarilor publici, o măsură radicală care urmărește…

o oră ago

Zodia cu probleme mari pe a cincea casă! Vin situații dureroase

Mariana Cojocaru susține că o singură zodie întâmpină ceva probleme în această perioadă a anului.…

2 ore ago

De ce e mai sănătoasă cafeaua cu lapte. Are un efect uimitor

Datorită combinației dintre proteinele și antioxidanții pe care o conține, cafeaua cu lapte poate avea…

2 ore ago

Citeste si: