Categories: Ştiri sănătate

Semnal de alarmă din partea unui medic: mare atenție la antibioticele folosite în cazul infecției cu covid! Riscați să vă îmbolnăviți mai tare!

Antibioticele nu pot preveni sau trata COVID-19. Antibioticele nu actioneaza asupra virusurilor, ci doar asupra bacteriilor. SARS-CoV-2, germenele care cauzeaza COVID-19, este un virus. Astfel, antibioticele nu ar trebui sa fie folosite pentru preventia sau tratamentul bolii COVID-19.

Antibioticele ar putea fi recomandate de catre medic doar in cazul pacientilor cu forme severe de COVID-19, spitalizati, pentru a trata o infectie bacteriana (pneumonie bacteriana) care complica boala. Cu toate astea, in ciuda naturii virale a COVID-19, in primele luni ale pandemiei, antibioticele s-au prescris foarte mult, chiar daca incidenta pneumoniei bacteriene a fost mica. Utilizarea excesiva si inadecvata a antibioticelor poate determina rezistenta la antibiotice, o conditie in care acestea isi pierd capacitatea de a omori sau de a stopa cresterea bacteriilor.

Medicul Radu Angelescu spune că antibioticele nu schimbă evoluția bolii decât în unele cazuri.

„Antibioticele în COVID nu aduc niciun beneficiu și nu schimbă evoluția bolii cu excepția cazuriilor în care avem infecție bacteriană supraadăugată. Avem aproape 2 ani de când tratăm COVID și nu vrem să înțelegem asta”, a scris, pe Facebook, medicul român.

Utilizarea de antibiotice poate provoca alte probleme medicale.

„Riscăm efecte adverse semnificative precum infecția cu Clostridium difficile sau o colită membranoasa. Asta fără a mai pune la socoteală rezistență la antibiotice”, a precizat Radu Angelescu.

Medicul român citează rezultatele unui studiu Principle potrivit căruia utilizarea Azitromicinei nu se justifică pentru reducerea riscului și a timpului de recuperare în cazul pacienților COVID.

Aceeași ipoteză este susținută și de către OMS

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si FDA (Food & Drug Administration) din Statele Unite mentioneaza ca doar o mica proportie din pacientii cu COVID-19 au nevoie de antibiotice pentru a trata o infectie bacteriana subiacenta si recomanda medicilor sa nu prescrie antibiotice pentru preventia sau tratamentul formelor usoare sau moderate de COVID-19, atat timp cat nu exista o suspiciune de infectie bacteriana.

In ciuda naturii virale a bolii, studiile au indicat faptul ca antibioticele au fost prescrise frecvent pacientilor cu COVID-19, in mare parte din cauza suspiciunii unei co-infectii bacteriene. Chiar daca antibioticele nu actioneaza asupra virusurilor, medicii au fost preocupati despre o posibila infectare bacteriana a acestor pacienti si au prescris antibiotice iniante de a avea confirmarea infectiei bacteriene.

Recent Posts

HOROSCOP. Top 4 zodii care au NOROC din naștere

Astrologia oferă perspective interesante asupra personalității și destinului nostru, modelând modul în care ne vedem…

3 ore ago

Planta miraculoasă de lângă casă. Ce boli tratează Mâna Maicii Domnului

Mâna Maicii Domnului sau Caprifoiul, cum i se mai spune, este o plantă puternic îmiresmată…

4 ore ago

Cu cât vor creşte, din nou, pensiile de la 1 ianuarie 2025. Cât va fi rata inflaţiei?

Odată cu intrarea în vigoare a Legii Pensiilor din 2024, pensionarii se așteaptă la cel…

4 ore ago

Mesaj emoţionant pentru Florin Piersic: „Este nemuritor!”

Actorul Florin Zamfirescu i-a transmis colegului său de breaslă, Florin Piersic, un mesaj emoţionant de…

5 ore ago

Horoscopul BANILOR. TREI ZODII norocoase dau lovitura în săptămâna 13-19 mai

În săptămâna 13-19 mai, multiple aspecte planetare vor influența situația financiară a zodiilor. Primul aspect notabil…

5 ore ago

Legătura dintre schimbările climatice şi bolile infecţioase

Specialiştii atrag atenţia că numărul bolilor infecţioase va creşte tot mai mult în viitor din…

6 ore ago

Citeste si: