Semne că durerea ta de spate este de fapt cancer de prostată

Semne că durerea ta de spate este de fapt cancer de prostată. Bărbații au o glandă de mărimea unei nuci care se află sub vezica urinară și ajută la producerea materialului seminal.

Această glandă, numită prostată, crește pe măsură ce bărbatul îmbătrânește și aproape toate cancerele de prostată apar atunci când celulele glandei prostatei se înmulțesc necontrolat.

Potrivit American Cancer Society, cancerul de prostată ocupă locul al doilea după cancerul de piele ca fiind cel mai frecvent la bărbați, cu aproape 300.000 de diagnostice prognozate pentru 2024. Cu toate acestea, un diagnostic de cancer de prostată nu înseamnă neapărat sfârșit de drum. Aproximativ 2% dintre cancerele de prostată duc la deces, deoarece cancerul de prostată poate fi tratat cel mai probabil dacă este detectat devreme.

Deși screening-ul identifică majoritatea cancerelor de prostată, unele simptome pot apărea într-un stadiu incipient, cum ar fi probleme la urinare sau sânge în urină sau spermă. Unii bărbați ar putea să nu aibă niciun simptom.

Cu toate acestea, dacă începeți să aveți dureri de spate împreună cu pierderea în greutate, oboseală, disfuncție erectilă sau slăbiciune la nivelul membrelor inferioare, acestea ar putea fi semne ale cancerului de prostată avansat.

Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei

De ce apar dureri de spate la cancerul de prostată

Dacă cancerul de prostată s-a răspândit la oase, ați putea simți durere în locuri precum:

  • spatele,
  • șoldurile,
  • pieptul.

Nu este cancer osos, ci cancer de prostată cu metastaze osoase. Acest tip de cancer de prostată metastatic apare la 85% până la 90% dintre pacienți, conform Prostate Cancer Foundation.

Veți simți durere în oase, deoarece cancerul deteriorează sănătatea oaselor. Medicul dumneavoastră vă va sugera medicamente pentru a atenua durerea și pentru a ajuta la vindecarea osului.

Bifosfonații (cum ar fi acidul zoledronic) sunt perfuzii care se administrează la fiecare trei săptămâni pentru a preveni sau a întârzia orice complicații legate de sănătatea oaselor. Injecțiile precum denosumab funcționează în mod similar.

În timp ce sunteți tratat cu oricare dintre medicamente, echipa dumneavoastră de tratament ar putea să vă recomande să luați suplimente de calciu și vitamina D pentru a evita anumite probleme legate de oase, cum ar fi osteonecroza maxilarului.

Metastazele osoase ale cancerului de prostată ar putea fi, de asemenea, tratate cu radioterapie timp de una până la două săptămâni.

Cancerul de prostată. Testări și diagnostic

Durerile osoase în șolduri, spate sau coaste ar putea fi, de asemenea, simptome și ale altor afecțiuni. Chiar și bărbații care au probleme cu urinarea ar putea avea hiperplazie benignă de prostată, cunoscută și sub numele de prostată mărită.

Disfuncția erectilă poate fi cauzată de:

Medicul dumneavoastră ar putea detecta orice anomalie de pe prostată care ar putea indica cancer de prostată printr-un examen rectal digital (DRE).

Chiar dacă nu aveți simptome, medicul dumneavoastră ar putea comanda un test de sânge pentru antigenul specific prostatei (PSA) pentru a căuta niveluri ridicate ale unei proteine care ar putea indica probabilitatea apariției cancerului de prostată.

Testul PSA poate fi folosit și pentru cei cu cancer de prostată pentru a afla amploarea cancerului și pentru a determina cele mai bune opțiuni de tratament.

O biopsie de prostată ar putea fi comandată dacă testele preliminare precum DRE și PSA indică posibilitatea apariției cancerului de prostată. Această procedură de 10 minute implică prelevarea unui eșantion din câteva celule de țesut de prostată, astfel încât un laborator să poată determina dacă este sau nu cancer.

Recent Posts

La cât ajunge pensia unui român cu 35 de ani vechime în muncă, după recalculare

Pensie după 35 de ani de muncă. După o perioadă de 35 de ani de…

4 ore ago

Simptome care apar în orice tip de de cancer și sunt adesea ignorate până e prea târziu

Cancerul este o afecțiune complexă și diversă, cu peste 100 de tipuri diferite cunoscute până…

4 ore ago

Ce să mănânci dacă ai glicemia mare. Cele mai bune alimente care elimină zahărul din sânge

Știi ce alimente te ajută să scazi glicemia? Prediabetul este caracterizat prin prezența valorilor crescute…

5 ore ago

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România, înclus în patrimoniul Unesco. Merită să-l vizitezi cel puțin o dată în viață

Unul dintre cele mai frumoase orașe din România. În România există un oraș de o…

5 ore ago

Nutriționist: Acest fruct îngrașă cel mai tare. E un șoc pentru ficat dacă mâncăm prea mult

Fructul care îngrașă cel mai mult. Dr. Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist, atenționează în legătură…

6 ore ago

Horoscop 20 – 26 mai 2024. E momentul să culegem roadele în urma eforturilor depuse

Horoscop 20 - 26 mai 2024. O săptămână plină de evenimente semnificative. Cu patru evenimente…

6 ore ago

Citeste si: