Sari la conținut

Consumul de ciocolată neagră reduce riscul de hipertensiune arterială și cheaguri de sânge

ciocolata neagra
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ciocolata neagră reduce riscul de hipertensiune arterială

Ciocolata neagră nu este doar un aliment dulce și gustos, popular pentru sănătate, plin de nutrienți și antioxidanți. Recent, cercetătorii au descoperit o legătură interesantă între consumul de ciocolată neagră și riscul redus de hipertensiune arterială esențială și tromboembolism venos.

Hipertensiunea arterială esențială este o afecțiune în care o persoană suferă de hipertensiune arterială (peste 120/80 mmHg) fără nicio cauză subiacentă. În timp, acest lucru poate duce la deteriorarea vaselor de sânge și poate crește riscul de accident vascular cerebral, atac de cord, pierderea vederii, anevrism cerebral, demență și insuficiență cardiacă.

Pe de altă parte, tromboembolismul venos este o afecțiune medicală gravă care provoacă cheaguri de sânge în vene, care pot duce la invaliditate și deces.

Ciocolata neagră conțin 50-90% substanțe solide de cacao în comparație cu ciocolata cu lapte, care conțin aproximativ 10-50% substanțe solide de cacao. Este un aliment bogat în fier, magneziu, cupru, zinc și flavanoli. Studiile anterioare au arătat că ciocolata neagră ar putea fi benefică pentru sistemul cardiovascular.

Cu toate acestea, nu se știa dacă consumul de ciocolată neagră ar putea ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Consumul de ciocolată neagră reduce riscul de hipertensiune arterială și cheaguri de sânge

Într-un studiu recent, publicat în Nature Scientific Reports, cercetătorii au analizat modul în care consumul de ciocolată neagră ar putea afecta riscul apariției a 12 boli cardiovasculare, inclusiv hipertensiune arterială esențială, boli coronariene, insuficiență cardiacă, fibrilație atrială, boala valvulară non-reumatică, cardiopatie non-ischemică, accident vascular cerebral, cheaguri de sânge care încep în vene și atac de cord.

Studiul a constatat că consumul de ciocolată neagră a fost asociat în mod semnificativ cu un risc redus de hipertensiune arterială esențială și o asociere sugestivă cu un risc redus de tromboembolism venos.

Cu toate acestea, nu a fost găsită nicio legătură semnificativă cu celelalte 10 boli cardiovasculare care au făcut parte din studiu.

„Ciocolata neagră este bogată în substanțe precum flavanoli, metilxantine și cofeina, flavanolii fiind principalul motiv pentru beneficiile sale cardiovasculare”, au scris cercetătorii.

Studiul oferă dovezi pentru o cauzalitate între consumul de ciocolată neagră și un risc redus de hipertensiune arterială esențială, care are implicații importante pentru prevenirea hipertensiunii esențiale în populație.

Cu toate acestea, studiul a avut anumite limitări. Datele de expunere privind dimensiunea eșantionului au fost mici, iar cercetătorii au folosit date din strămoșii europeni. Aceasta înseamnă că rezultatele studiului ar putea să nu fie generalizabile.

Studiul nu a analizat nici efectele benefice bazate pe cantitatea de ciocolată neagră consumată și nici riscul de boli cardiovasculare pe baza unor factori precum vârsta sau sexul. Deși este recomandabil ca pacienții cu hipertensiune arterială să schimbe gustările nesănătoase cu ciocolată neagră, experții avertizează că nu ar trebui să se bazeze pe aceasta ca singura modalitate de a preveni hipertensiunea esențială.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel