Semne de alarmă că ficatul e pe cale să cedeze și analize pe care să le faci neapărat

Simptomele bolilor de ficat sunt, de obicei, ușoare sau chiar lipsesc, de aceea deseori diagnosticul lor se face mai târziu decât ar trebui, când ficatul e pe cale să cedeze.

Deoarece majoritatea bolnavilor hepatici nu au nici un fel de simptome, nu sunt rare cazurile in care bolnavul este diagnosticat direct cu ciroza hepatica fara sa fi avut nici un simptom pana atunci. Acest lucru se intampla in special datorita faptului ca rezervele functionale hepatice sunt foarte mari, cu alte cuvinte avem ficat mai mult decat ne trebuie, iar ne-functionarea unei parti din el nu da simptome, pentru ca restul ficatului preia functiile zonei distruse.

Uite cum realizezi că ficatul tău suferă

  1. Oboseala permanentă. Deși ai dormi cele 8 ore pe noapte, așa cum știi că trebuie, dimineața ești mai obosită decât la seara, la culcare. În plus, în timpul zilei simți nevoia să bei nu una, ci trei căni de cafea deoarece nu ai energia necesară să-și duci la capăt activitățile de la birou. Iar după-amiază ai adormi cu capul pe tastatură. Toate aceste semne de oboseală arată că ficatul tău este încărcat cu toxine care-i dăunează.
  2. Digestie lentă și dificilă. Te confrunți cu senzația de balonare, de greutatea în stomac imediat ce ai terminat de mâncat.
  3. Dimineața nu ai deloc senzația de foame și nu poți mânca la micul dejun.
  4. Deși nu ai nicio carie, ai totuși o respirație urât mirositoare. Limba este încărcată cu o depunere albicioasă.
  5. Refluxul gastroesofagian te supără.
  6. Ochii sunt îngălbeniți și ai multe cearcăne, o paloare a feței în general.
  7. Dureri de cap din ce în ce mai dese. Acestea sunt încolțite de tulburări de concentrare

Ei, bine, toate aceste semnale de alarmă ale corpului încearcă să-ți arate că ficatul tău are o problemă și trebuie să mergi la medic pentru investigații amănunțite.

Ce analize se fac pentru ficat

  • Testul ALT sau TGP. Alaninaminotransferaza (ALT) este utilizată de organism pentru metabolizarea proteinelor. Dacă ficatul este deteriorat sau nu funcționează corect, ALT poate fi eliberată în sânge. Acest lucru determină creșterea nivelului ALT. Un rezultat mai mare decât cel normal la acest test poate fi un semn al afectării hepatice. Potrivit Colegiului American de Gastroenterologie, un ALT peste 25 UI/L (unități internaționale pe litru) la femei și peste 33 UI/L la bărbați necesită, de obicei, teste și evaluări suplimentare.
  • Testul AST sau TGO. Aspartataminotransferaza (AST) este o enzimă care se găsește în mai multe organe ale corpului, inclusiv în inimă, ficat și mușchi. Cum nivelurile de AST nu sunt la fel de specifice în ceea ce privește funcția hepatică, așa cum sunt cele de ALT, aceste două analize se fac împreună, de obicei, pentru a verifica dacă există probleme hepatice. Când ficatul este afectat, AST poate fi eliberată în sânge. Un rezultat ridicat la un test AST ar putea indica o problemă cu ficatul sau cu mușchii. Intervalul normal pentru AST este de obicei de până la 40 UI/L la adulți și poate fi mai mare la sugari și copiii mici.
  • Testul ALP. Fosfataza alcalină (ALP) este o enzimă care se găsește în oase, în căile biliare și în ficat. Un test ALP este, de obicei, recomandat în combinație cu alte câteva teste. Nivelurile ridicate de ALP pot indica inflamație hepatică, blocarea căilor biliare sau o boală osoasă. Copiii și adolescenții pot avea niveluri mari de ALP, deoarece oasele lor sunt în creștere. Sarcina poate mări, de asemenea, nivelul ALP. Intervalul normal pentru ALP este de obicei de până la 120 U/L la adulți.
  • Testul albuminei Albumina este principala proteină produsă de ficat. Îndeplinește multe funcții importante, în organism. Testul de albumină măsoară cât de bine produce ficatul această proteină specială. Un rezultat scăzut la acest test poate indica faptul că ficatul nu funcționează corect. Intervalul normal de albumină este de 3,5-5,0 grame pe decilitru (g/dL). Cu toate acestea, scăderea albuminei poate fi, de asemenea, rezultatul unei alimentații deficitare, al bolilor renale, al infecțiilor și al inflamației.
  • Testul bilirubinei. Bilirubina este un produs rezidual provenit din descompunerea celulelor roșii din sânge. Este, de obicei, procesat de ficat. Trece prin ficat înainte de a fi excretat de organism. Un ficat deteriorat nu poate procesa corect bilirubina. Acest lucru duce la un nivel ridicat de bilirubină în sânge. Un rezultat peste limita superioară la testul bilirubinei poate indica faptul că ficatul nu funcționează corect. Intervalul normal pentru bilirubina totală este de obicei de 0,1-1,2 miligrame pe decilitru (mg/dL). Există anumite boli moștenite care cresc nivelul bilirubinei, dar funcția ficatului este normală.
  • Alte teste pe care e indicat să le facem cu toții sunt cele pentru detectarea virusurilor hepatitelor B și C.

Recent Posts

Se schimbă CNP-urile. Ce date vor fi trecute în cartea de identitate?

Ministerul de Interne anunţă că va fi schimbat actualul sistem de numeritoare a Codului Numeric…

5 ore ago

Bani de la stat GRATIS: se acordă până la 10.000 de lei de persoană. Banii intră direct pe card dacă îndeplinești această condiție

 „Prima conectare” este un program finanțat de Guvernul României prin fondurile primite de la Uniunea…

6 ore ago

HOROSCOP iunie 2024. Veşti BUNE pentru toate zodiile!

Astrologii anunţă că prima lună a verii vine cu vești bune pentru toate semnele zodiacale.…

6 ore ago

10 PROFEŢII cutremurătoare făcute de călugărul RASPUTIN. Viziune despre al Treilea Război Mondial

Celebrul profet rus Grigori Rasputin a fost renumit pentru puterile sale supranaturale şi vindecările  miraculoase,…

7 ore ago

Semnal de alarmă: schimbările climatice agravează depresia și schizofrenia!

Oamenii de știință din Marea Britanie reiterează într-un nou studiu publicat în revista The Lancet…

7 ore ago

Pilonul II de pensii: cum și când se pot retrage banii. Radu Crăciun – preşedinte APAPR: Creşterea valorii activelor se va accelera

Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au trimis zilele acestea scrisoarea anuală de…

7 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar