joi, august 18, 2022

Ciroza hepatică este o boală care se dezvoltă lent, progresiv, de-a lungul multor ani. Practic, ciroza este o complicație a bolii hepatice care duce la cicatrizarea ireversibila a ficatului. În lipsa diagnosticării și a tratamentului, ciroza nu este compatibilă cu viața.

Concret, ciroza este o boală care apare atunci când în țesutul hepatic se dezvoltă fibroza. Țesutul fibrotic înlocuiește țesutul hepatic sănătos și îl împiedică să funcționeze normal. Ciroza apare după multi ani de inflamare a țesutului hepatic.

Te-ar mai interesa: Secretele tenului perfect după 50 de ani: cum ne î...

De cele mai multe ori, consumul de alcool și hepatitele B și C sunt principalele cauze care duc la dezvoltarea cirozei. Sunt și persoane care au această boală, fără o cauză anume, în acest caz afecțiunea fiind numită – ciroza criptogenică.

Principalele simptome sunt:

De regulă, ciroza hepatică este asimptomatică mulți ani. Totuși ea poate să dea următoarele semne mai ales când deja este într-o fază avansată de boală:

  • umflarea picioarelor și lichid acumulat în abdomen,
  • oboseală,
  • icter,
  • mâncărimi pe suprafața corpului,
  • sângerări nazale,
  • învinețirea la traumatisme minore,
  • scăderea în greutate,
  • dureri abdominale,
  • infecții dese,

Cum se stabilește diagnosticul:

Medicul va recomanda următoarele analize  medicale dar și ecografia care poate depista prezența ascitei, hepatomegaliei, splenomegaliei, comportamentul venei porte. Se va face și o endoscopie cu ajutorul căreia se vizualizează varicele esofagiene. În ultima instanță se face și puncția hepatică. De asemenea, pacientul va efectua fie un CT (computer-tomografie) sau RMN (rezonanța magnetică nucleară), metode de investigare cu ajutorul cărora se văd imagini detaliate ale unor părți ale corpului.

Te-ar mai interesa: De ce se spune despre gută că e boala oamenilor bo...

Complicațiile apărute în ciroza hepatică

Țesutul fibros din ciroza hepatică blochează circulația sangvină de la intestine spre ficat și determină creșterea tensiunii venoase în venele care servesc aceste zone. Această complicație este denumită hipertensiune portală, care poate determina și ea o serie de complicații precum: ascita, sângerarea din varicele tractului digestiv, encefalopatia hepatică, sindromul hepatorenal dar și sindromul hepatopulmonar, litiaza biliară (pietre la vezica biliara). Totodată, un risc major al pacienților cu ciroză este apariția cancerului hepatic numit și hepatocarcinom.

Te-ar mai interesa: ATENȚIE! Pericolele din spatele tatuajului pentru ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private