Categories: Ştiri sănătate

Semnele de alarmă şi simptomele cheie pentru AVC, detectate cu ajutorul unei simple aplicaţii pe telefon

Din cuprinsul articolului

Cercetătorii de la UCLA, din Statele Unite, au dezvoltat o aplicație pentru telefonul inteligent (smartphone) care poate detecta semnele fizice ale unui accident vascular cerebral (AVC).

În cadrul celei de-a 20-a reuniuni anuale a Societății de Chirurgie NeuroIntervențională (SNIS), care are loc între 31 iulie – 4 august, în California, cercetătorii au discutat despre o aplicație pentru smartphone care recunoaște în mod fiabil semnele fizice ale unui AVC cu ajutorul algoritmilor inteligenți de învățare automată.

Cercetători de la facultatea de medicină din UCLA și de la mai multe instituții medicale din Bulgaria au folosit date de la 240 de pacienți cu AVC, de la patru centre medicale metropolitane.

Semnele clasice ale unui AVC

În decurs de 72 de ore de la debutul simptomelor pacienților, cercetătorii au folosit telefoane inteligente pentru a înregistra videoclipuri ale acestora și a le testa forța brațelor pentru a detecta asimetria facială a pacienților, slăbiciunea brațelor și modificările de vorbire – toate semnele clasice ale unui AVC.

Pentru a evalua asimetria facială, autorii studiului au folosit învățarea automată pentru a analiza 68 de puncte de reper facial. Pentru a testa slăbiciunea brațului, echipa a folosit datele de la accelerometrul, giroscopul și magnetometrul 3D intern standard al unui smartphone, potrivit 360medical.ro.

Pentru a determina modificările de vorbire, cercetătorii au folosit coeficienții cepstrali pe scala Mel de frecvență, o metodă tipică de recunoaștere a sunetului care traduce undele sonore în imagini, pentru a compara modelele de vorbire normale și cele de vorbire greoaie.

Ei au testat apoi aplicația folosind rapoartele neurologilor și datele de scanare a creierului, constatând că aplicația a fost suficient de sensibilă și specifică pentru a diagnostica cu precizie un AVC în aproape toate cazurile.

„Este incitant să ne gândim cum această aplicație și tehnologia emergentă a învățării automate vor ajuta mai mulți pacienți să identifice simptomele accidentului vascular cerebral încă de la debut”, a declarat dr. Radoslav Raychev, neurolog vascular la facultatea de medicină de la UCLA.

„Evaluarea rapidă și precisă a simptomelor este imperativă pentru a ne asigura că persoanele cu AVC supraviețuiesc și își recapătă independența. Sperăm ca implementarea acestei aplicații să schimbe vieți și să schimbe domeniul îngrijirii AVC-ului”, a mai spus medicul.

Recent Posts

Uleiul care abundă în vitamina E. Este un antioxidant natural și nu conține grăsimi trans

Uleiul este un ingredient esențial în orice bucătărie și există mii de varietăți din care…

16 minute ago

EL ar fi adevăratul iubit al Simonei Halep. Nu este cel despre care a scris deja toată presa

Simona Halep a publicat pe rețelele de socializare numeroase buchete de flori, ceea ce arată…

46 de minute ago

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

o oră ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

2 ore ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

2 ore ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică