Sari la conținut

Simptomul neobişnuit apărut la picioare care indică un risc mare de atac de cord sau AVC

arac de cord
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Ziua săptămânii în care este cel mai probabil să aveți un atac de cord grav.

Din cuprinsul articolului

Durerea la mers cu o șchiopătare intermitentă este un precursor al unui atac de cord sau un accident vascular cerebral iminent, atrage atenţia medicul cardiolog Anna Panova.

„Dacă ați început să simțiți dureri când mergeți din ce în ce mai des, mai ales pe distanțe lungi, poate ar trebui să vă verificați inima”, spune expertul. „Pe lângă durere, veți simți o mare greutate sau slăbiciune la nivelul piciorului, spasme, crampe.

Această problemă, din cauza căreia trebuie să faceți pauze periodice în timpul mersului, este cunoscută sub numele de claudicație intermitentă. Ea se dezvoltă din cauza reducerii fluxului sanguin în arterele picioarelor”, spune expertul, potrivit actualno.com.

Medicul susţine că principala cauză a acestei afecțiuni este ateroscleroza, acumularea de depozite de grăsime pe pereții interiori ai arterelor picioarelor.

Acest lucru poate provoca arteriopatie ocluzivă periferică (cunoscută și sub numele de PAD, boală arterială periferică). Anterior, această patologie era mai frecventă la persoanele cu vârsta de peste 60 de ani. Dar este din ce în ce mai des diagnosticată la fumători, persoane cu obezitate și diabet.

Dr. Panova avertizează că dezvoltarea bolii arteriale periferice crește, de asemenea, riscul de accidente vasculare legate de inimă și creier, potrivit sursei citate de exquis.ro.

Principalii factori de risc

Factorii de risc pentru un atac de cord sunt aceiași ca și factorii de risc pentru boala coronariană.

  • Vârsta – riscul de boală coronariană crește odată cu vârsta. Aproximativ 85% dintre persoanele care mor din cauza bolilor cardiovasculare au peste 65 de ani. În medie, bărbații au primul atac de cord la vârsta de 66 de ani.
  • Sexul – bărbații au un risc mai mare de a dezvolta boli coronariene la o vârstă mai timpurie decât femeile. Riscul de boli cardiovasculare la femei crește după menopauză și acestea încep să sufere de angină pectorală mai mult decât bărbații.
  • Factori genetici – aceștia cresc probabilitatea de a dezvolta factori de risc, cum ar fi diabetul, colesterolul ridicat și tensiunea arterială ridicată.
  • Rasa și etnia – afro-americanii au cel mai mare risc de boli cardiovasculare din cauza incidenței ridicate a hipertensiunii arteriale, precum și a diabetului și a obezității.
  • Obezitatea și sindromul metabolic – depunerea excesivă de grăsime, în special în jurul taliei, poate crește riscul de boli cardiovasculare. Obezitatea contribuie, de asemenea, la apariția hipertensiunii arteriale, a diabetului, care afectează dezvoltarea bolilor de inimă.
  • Alți factori de risc sunt legați de consumul de alcool și de activitatea fizică insuficientă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel