Semnele din vorbire care semnalează boala Alzheimer. Le recunoști ușor

Semnele timpurii ale bolii Alzheimer pot include probleme minore de vorbire, uitarea cuvintelor. Modelele de vorbire încetinite și utilizarea crescută a substituenților precum „um” și „ah” ar putea fi unul dintre cele mai timpurii semne de declin cognitiv asociat cu boala Alzheimer și alte forme de demență, potrivit unor noi cercetări.

În plus, aceste modificări ale fluenței pot apărea înainte de semne mai vizibile de pierdere a memoriei, ceea ce le-ar face o parte importantă a diagnosticului precoce al Alzheimer.

Semnele din vorbire care semnalează boala Alzheimer. Le recunoști ușor

Studiul este cel mai mare care a analizat vreodată efectele vorbirii asupra cogniției mentale, notează autorii. Schimbările în fluența verbală pot fi un semn al unor probleme foarte ușoare de memorie și gândire, cum ar fi cele asociate cu demența.

Aceste rezultate sugerează că analiza modelelor de vorbire ar putea fi o modalitate ieftină și ușoară de a examina persoanele cu cel mai mare risc de declin mental, conform The Independent.

„În perioada de îmbătrânire normală, este ceva care ți se poate întoarce mai târziu și nu va perturba întreaga conversație”, a spus liderul studiului, Kimberly Mueller, potrivit sursei citate. „Diferenta aici este că este mai frecventă într-o perioadă scurtă, interferează cu comunicarea și se înrăutățește în timp”. 

Pentru studiu, cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin-Madison au testat memoria a 400 de persoane fără probleme cognitive și a 264 de persoane care făceau parte din Registrul Wisconsin pentru Prevenirea Alzheimer, măsurându-le capacitatea de a finaliza un test de descriere a imaginii. Acești indivizi prezintă un risc crescut de AD, deoarece au un părinte care a fost diagnosticat cu boala.

Echipa a observat mici schimbări în modelul de vorbire al celor care se confruntau cu un declin cognitiv foarte ușor. De exemplu, acești indivizi au avut tendința de a folosi propoziții mai scurte, au făcut mai multe pauze în timp ce vorbeau și au spus „um” și „ah” și au folosit mai multe pronume precum „el” și „ea” mai degrabă decât nume, a raportat The Independent.

Ce spun specialiștii

Problemele de vorbire și memorie sunt un semn normal al îmbătrânirii, iar raportul a sugerat că doar aproximativ 15-20% dintre persoanele care se confruntă cu aceste deficiențe cognitive ușoare au dezvoltat de fapt boala Alzheimer.

Totuși, aceste rezultate sugerează că oamenii nu ar trebui doar să elimine problemele cognitive ușoare, mai ales atunci când sunt observate de alții sau încep să interfereze cu calitatea vieții.

Boala Alzheimer este o formă specifică de demență care poate cauza dificultăți de memorie, gândire și chiar comportament. Deși nu există un tratament pentru Alzheimer, simptomele pot fi tratate.

Nu toți cei cu modificări de vorbire vor dezvolta boala Alzheimer, așa că nu este clar dacă identificarea anumitor modele de vorbire va ajuta cercetătorii să identifice mai bine pe cei care vor dezvolta boala și pe cei care nu.

Recent Posts

Caz halucinant în Capitală! O femeie a murit din cauza unei comprese pe care medicul a uitat-o în abdomen

O femeie a murit din cauza unei comprese pe care medicul a uitat-o în abdomen.…

27 de minute ago

„Alimentul zeilor” cu mult calciu și magneziu care protejează intestinele și dublează performanța fizică

În încercarea de a obține rezultate pe cântar, mulți oameni se îndepărtează de dulciuri și…

57 de minute ago

Câte puncte vei primi pentru fiecare an de cotizare din anul 2027

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a lansat în Monitorul Oficial patru documente: sunt modelele…

o oră ago

Întâlnirea misterioasă de la Vatican pentru semnarea „unui nou pact mondial” și „un nou cod uman”

Papa Francisc a convocat la Roma circa treizeci de laureați ai premiului Nobel, precum și…

2 ore ago

Patru zodii norocoase pe final de Mai. Fac bani din orice

În ultima lună a primăverii este bine să ai grijă de treburile familiale, însă la…

2 ore ago

Locul unic din România unde se spune că apa sărată ar vindeca toate afecțiunile. Apele au calități care echivalează cu sarea din Himalaya!

Indiferent că vorbim de munți sau de litoral, România se poate lăuda cu destinații feerice…

3 ore ago

Citeste si: