Sari la conținut

Tumora cerebrală: un simplu test de memorie vă poate ajuta să diagnosticați boala mortală

boli neurologice
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cele mai cunoscute semne pentru tumori pe creier

Eșecul de a numi mai puțin de 14 animale într-un minut ar putea fi un semn al unei tumori cerebrale devastatoare, sugerează o nouă cercetare.

Depistarea tumorilor cerebrale este o sarcină dificilă pentru profesioniștii medicali. Simptomele stării devastatoare pot fi vagi și confundate cu alte probleme de sănătate.

De exemplu, durerile de cap persistente și problemele de coordonare sunt două simptome comune ale tumorii cerebrale.

Potrivit Brain Tumor Charity,  profesioniști din domeniul sănătății detectează doar un mic procent din tumori în timpul investigației inițiale, iar bolnavii petrec adesea ani de zile fără un diagnostic – moment în care probabil se vor confrunta cu simptome devastatoare.

Dar un nou studiu, realizat de doctorul Paul Brennan de la Universitatea din Edinburgh, arată că un simplu test de fluență verbală ar putea reduce numărul diagnosticelor greșite ale tumorilor cerebrale.

Testul „Arca lui Noe”, așa cum l-a numit The Brain Tumor Charity, a fost găsit pentru a ajuta la identificarea persoanelor cu simptome comune care sunt susceptibile de a avea o tumoră pe creier.

Există multe tipuri de tumori cerebrale, variind de la tumori benigne de gradul 1 și 2, precum și tumori maligne de gradul 3 și 4.

Doar 12% dintre adulți supraviețuiesc la cinci ani după un diagnostic de tumoră malignă și chiar și tumorile benigne pot avea efecte de schimbare a vieții – provocând convulsii regulate, greață și vărsături.

Potrivit studiului „Arca lui Noe”, 87,5% dintre persoanele cu un scor slab la test – putând identifica mai puțin de 14 animale – au avut o tumoare pe creier, în timp ce 48,1% dintre persoanele cu un scor bun nu au avut o tumoare pe creier. .

Studiul, care a analizat 207 de persoane, sugerează că testul ar putea facilita medicilor de familie să decidă cine are nevoie de imagistică rapidă costisitoare, cum ar fi scanări RMN, asigurând că persoanele cu tumori cerebrale sunt diagnosticate mai rapid.

Dr. David Jenkinson, director științific la Brain Tumor Charity, care a finanțat studiul, a declarat:

„Descurcarea simptomelor cheie ale tumorilor cerebrale de cele cauzate de alte afecțiuni mai puțin grave poate fi cu adevărat dificilă și este cu adevărat interesant faptul că cercetarea de a dezvolta teste de triaj precum asta arată o astfel de promisiune.”

Dar pentru cei care au suferit deja efectele devastatoare ale anilor de diagnosticare greșită a tumorii cerebrale, noul test vine ca o oportunitate ratată.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel