Sfaturile unui specialist pentru depistarea precoce a bolii Alzheimer

În timpul etapei de îmbătrânire sunt diagnosticate majoritatea afecțiunilor care afectează în mod direct sănătatea creierului. Cea mai frecvent diagnosticată boală care afectează sănătatea creierului la pacienții cu vârsta de peste 65 de ani este Alzheimer, care se situează pe primul loc în topul cauzelor de demență la o persoană.

Pentru a înțelege amploarea acestei afecțiuni, biblioteca americană de sănătate și medicină, MedlinePlus, menționează că un pacient care este diagnosticat cu această boală pierde capacități importante din creier, legate de gândire, memorie și limbaj.

Această boală este de obicei recunoscută atunci când pacientul începe să uite lucruri care i-au fost spuse sau care s-au întâmplat recent; de obicei, memoria pe termen scurt a acestor persoane este puternic afectată. Aceștia pot uita chiar și cine le sunt cele mai apropiate rude sau cine locuia cu ei.

Treptat, pe măsură ce boala avansează, aceștia uită din ce în ce mai multe lucruri, cum ar fi să se îmbrace, să facă baie, să se spele pe dinți etc., motiv pentru care acest tip de pacienți necesită o însoțire permanentă din partea unui membru al familiei sau a unui profesionist din domeniul sănătății, cum ar fi o asistentă medicală.

La fiecare 21 septembrie se sărbătorește Ziua Mondială Alzheimer, motiv pentru care specialiștii oferă de obicei informații suplimentare despre această boală și încearcă să furnizeze date pentru a o preveni, a o diagnostica la timp sau pentru a o putea gestiona mai bine dacă a fost deja diagnosticată.

Luis Rodríguez, specialist în neuropsihologie geriatrică la Centrul Medical Enova din Toledo, într-un interviu acordat El Español, clarifică faptul că atunci când se observă o schimbare la o rudă în vârstă, aceasta nu trebuie întotdeauna atribuită unui proces normal de îmbătrânire.

„Cel mai important lucru este că orice semn de comportament neobișnuit la cei dragi ai noștri nu ar trebui să fie atribuit pur și simplu procesului normal de îmbătrânire. Este esențial să se facă distincția între ceea ce cunoaștem sub numele de vârsta a treia, care implică o îmbătrânire sănătoasă și așteptată, și ceea ce am putea numi vârsta a patra, caracterizată de o deteriorare patologică”.

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Principalele simptome ale bolii Alzheimer

Profesionistul menționat mai sus menționează cele mai frecvente simptome la pacienții care suferă de Alzheimer, astfel încât rudele să poată supraveghea pacientul vârstnic; cu toate acestea, este important de menționat că această boală apare în etape, iar la majoritatea persoanelor problema se acutizează pe parcursul lunilor sau anilor.

  • Modificări ale personalității
  • iritabilitate
  • respingerea contactului social.
  • Modificări ale scrisului de mână.
  • Uitarea sau orientarea spațială.

În cazul în care un membru al familiei prezintă unele sau toate simptomele menționate mai sus, este pertinent să se adreseze cât mai repede unui profesionist și să nu mai atribuie simptomele îmbătrânirii normale, medicul fiind cel care va pune diagnosticul acestei afecțiuni sau al oricărei alte afecțiuni și va îndruma atât pacientul, cât și membrii familiei cu privire la pașii de urmat.

Pentru a preveni această patologie, Rodriguez recomandă consumul de legume și de pește gras, care conține omega 3, vitamine și antioxidanți, dintre care cei mai importanți sunt somonul, tonul, macroul și heringul. În plus, exercițiile fizice, indiferent de intensitatea lor, sunt, de asemenea, esențiale, indiferent de vârstă.

În cazul unui pacient vârstnic, este pertinent ca un profesionist să îi ofere indicațiile pertinente pentru ca acesta să poată desfășura activitate fizică fără riscul de fracturi, rupturi sau leziuni, dar toți pacienții ar trebui să facă un anumit tip de exerciții fizice pentru a-și îmbunătăți condițiile de viață.

Recent Posts

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

18 minute ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

47 de minute ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

o oră ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

2 ore ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică