Sari la conținut

Demența în copilărie: simptome de Alzheimer infantil care sunt ușor recunoscut

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome de Alzheimer la copii

În timp ce boala Alzheimer tinde să afecteze persoanele care au 65 de ani și peste, există și cazuri rare, cum ar fi Alzheimer în copilărie, care pot afecta mulți copii cu alte probleme de sănătate.

Boala Alzheimer este asociată mai frecvent cu persoanele în vârstă, dar această afecțiune debilitantă poate afecta și copiii în cazuri rare. Părinții sunt îndemnați de profesioniștii din domeniul sănătății să aibă grijă de opt simptome „vizibile” ale afecțiunii.

În timp ce boala Alzheimer tinde să-i afecteze pe cei peste 65 de ani, tulburările rare precum „Alzheimerul infantil” pot afecta între una din 60.000 de persoane cu boala Niemann-Pick (NPC) și una din 40.000 de persoane cu sindrom Sanfilippo.

Unul din 70.000 de bebeluși este diagnosticat cu sindromul Sanfilippo

Condițiile denumite „Alzheimer infantil”, deoarece multe dintre simptomele bolilor de mai sus sunt similare cu cele ale bolii Alzheimer la adulți. Sindromul Sanfilippo este o tulburare metabolică care poate provoca leziuni ale creierului, inducând simptome precum dificultăți de mers, mâncare sau înghițire, relatează Mirror.

În timp ce boala NPC provoacă probleme precum dificultăți de vorbire și coordonare, ambele tulburări aparțin unui grup numit tulburări de stocare lizozomală și sunt extrem de rare. Identificarea acestor boli poate fi o provocare pentru părinți în primii ani de viață ai unui copil, deoarece aceste afecțiuni pot fi identificate mai bine la copiii de patru ani și peste.

Întrucât aceste afecțiuni sunt foarte rare, medicii vor încerca o listă cu multe alte afecțiuni pe care le sugerează simptomele copilului înainte de a-i diagnostica cu ceva la fel de neobișnuit precum Alzheimer infantil. Analizele efectuate de medic vor fi genetice, pentru a confirma diagnosticul.

Aproximativ unul din 70.000 de bebeluși este diagnosticat cu sindromul Sanfilippo, ceea ce înseamnă că este esențial să observați orice semne inexplicabile pe care le prezintă copilul dumneavoastră. Această afecțiune poate fi totuși diagnosticată în timpul sarcinii mamei, deoarece testele sunt capabile să vadă dacă lizozomii bebelușului funcționează corect.

Cauzele bolii Alzheimer în copilărie se datorează lizozomilor care formează o parte din celulele tale, care ajută organismul să descompună lipidele și carbohidrații. Cei care au depozit de lizozomi pot observa o acumulare de grăsimi în părți ale corpului, inclusiv în creier.

Această boală poate fi fatală, deoarece organele pot fi umplute cu grăsime și pot duce la moarte.

Simptome de Alzheimer la copii, boală care poate fi fatală

Deși nu este clar ce cauzează această tulburare la copii, medicii cred că genetica joacă un rol important în părinții care poartă genele pentru oricare dintre boli, chiar dacă ei nu o au ei înșiși.

Simptomele Alzheimer din copilărie în sindromul Sanfilippo

  • Scăderea abilităților motorii, cum ar fi mersul pe jos
  • Vorbirea incorectă sau incapacitatea de a vorbi
  • Scăderea tonusului muscular 
  • Clipitul rapidă
  • Dezvoltare intelectuală lentă
  • Provocări comportamentale
  • Convulsii 
  • Dificultate de a vedea sau de a auzi

Simptomele bolii Niemann-Pick (NPC).

  • Tonul muscular nedefinit
  • Infecție respiratorie
  • Mișcări ciudate ale ochilor
  • Declin cognitiv 
  • Dificultate la mâncare

Cercetările pentru aceste boli rare sunt în curs de cercetare

Boala Niemann-Pick de tip C (NPC) și sindromul Sanfilippo sunt boli rare și adesea fatale, așa că cercetările sunt în curs de desfășurare pentru a găsi un potențial remediu și tratament pentru afecțiuni.

Din acest motiv, deoarece ambele afecțiuni sunt progresive, copiii care au oricare dintre afecțiuni vor avea simptome care se agravează pe măsură ce îmbătrânesc. Cu toate acestea, terapia fizică poate fi folosită pentru a construi forța musculară, ceea ce este recomandat de experții în sănătate.

De asemenea, deoarece bolile provoacă dificultăți de a mânca și de a înghiți, este important să vă asigurați că copilul dumneavoastră mănâncă corect. În plus, un logoped poate ajuta și cu abilitățile de comunicare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel