Și copiii pot avea colesterolul crescut. În ce situații este neapărat necesar să le măsurați celor mici nivelul grăsimilor din sânge

Alimentaţia dezechilibrată a copiilor şi lipsa exerciţiului fizic duc la creşterea nivelului colesterolului încă de la vârste foarte fragede. Dar specialiştii spun că numărul cel mai mare de cazuri de copii mici cu valori peste limita maximă ale colesterolului se înregistrează în rândul celor cu o istorie familială de hipercolesterolemie.

Mai exact, dacă un singur părinte are probleme cu nivelul grăsimilor din sânge, există un risc foarte mare ca şi copilul să prezinte astfel de tulburări. În timp, excesul de grăsimi din sânge începe să se depună pe pereţii vaselor de sânge, alcătuind astfel plăci de aterom, specifice afecţiunii numită ateroscleroză.

Această afecţiune constă în îngroşarea pereţilor vaselor de sânge, în îngustarea lor şi, într-o ultimă fază, în blocarea lor, astfel încât sângele nu mai poate circula prin ele şi determină fie un infarct miocardic, fie un accident vascular. „Copiii cu un nivel foarte mare al colesterolului ajung adulţi cu risc crescut de boli cardiovasculare, ba, mai mult, riscă să facă infarct miocardic sau accident vascular cerebral la 20-30 de ani”, atrage atenţia profesorul doctor Marius Vintilă, medic primar cardiolog.
În ceea ce priveşte nivelul colesterolului, factorul genetic este foarte important. „În cazul copiilor care au părinţi cu hipercolesterolemie, ateroscleroza poate începe încă de la vârsta de şase ani”, semnalează profesorul doctor Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

De aceea, mai ales în cazul în care este cunoscut istoricul familial de nivel crescut al grăsimilor din sânge, sunt necesare teste specifice pentru copii încă de la vârste fragede. „Din păcate, în prezent, mai ales la noi în ţară, foarte puţini medici de familie recomandă, pe lângă testele uzuale pentru copii, şi o analiză de depistare a nivelului colesterolului total şi al colesterolului HDL («rău»)”, spune prof. dr. Nicolae Hâncu.

Screeningul colesterolului ar trebui să se facă începând cu vârsta de doi ani, iar în cazul unui nivel la limita superioară sau peste aceasta, este nevoie de o dietă adecvată şi de un program regulat de mişcare până în jurul vârstei de zece ani. Dacă şi la această vârstă valorile colesterolului total depăşesc cu mult 150 mg/dl (valoarea normală), este necesară administrarea unui tratament medicamentos, la recomandarea medicului.

Până în prezent, nu exista posibilitatea tratării hipercolesterolemiei la copii cu statine, însă un studiu recent a permis extinderea ariei de recomandări a rosuvastatinei (Crestor) la adolescenţi şi la copiii de peste zece ani.

În cazul copiilor cu un nivel ridicat al colesterolului se recomandă, în primul rând, o dietă săracă în grăsimi şi bogată în alimente antioxidante şi în cereale integrale. Cu toate acestea, „dieta scade cu doar 10-15 la sută nivelul colesterolului, iar în cazul copiilor cu valori foarte mari, această reducere nu este semnificativă”, precizează prof. dr. Nicolae Hâncu. Pe lângă dietă, este necesar un program regulat de mişcare, iar după vârsta de zece ani, de tratament medicamentos.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

9 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

9 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

10 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

10 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

11 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

11 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică