Face minuni atât pentru suflet, cât și pentru trup. De ce este miraculos acest simbol al rugăciunii

Alături de aur şi smirnă, tămâia a fost unul dintre cele trei daruri aduse pruncului Iisus de către magii de la Răsărit. Pentru credincioşi este o jertfă adusă lui Dumnezeu, fiind folosită în ritualurile creştin-ortodoxe şi catolice.

Tămâia nu este însă utilizată doar în ritualurile religioase, ci şi în medicină şi parfumerie, datorită efectelor sale astringente, antiinflamatoare, cicatrizante, expectorante. Se crede că are puterea de a vindeca şi cancerul.

Fumigaţiile purifică spaţiul

Considerat un simbol al rugăciunii care se înaltă precum mirosul de tămâie, fumigaţiile purifică locurile de cult, induc o stare de linişte sufletească, de smerenie, concentrând atenţia şi gândurile către lumea spirituală şi sfinţenie. De altfel, la binecuvântarea acesteia, preotul rosteşte rugăciunea: „Tămâie îţi aducem Ţie, Hristoase, Dumnezeul nostru, întru miros de bună mirească duhovnicească pe care primind-o în jertfelnicul Tău cel mai presus în ceruri, trimite-ne nouă harul Presfântului Tău Duh”.

Utilizată în scopuri terapeutice

Tamâia este însă utilizată şi în scopuri terapeutice, eficacitaea sa fiind dovedită în tratarea mai multor efecţiuni. Ea se utilizează mai ales extern, sub formă de fumigaţii sau ulei esenţial (aromoterapie), în laringite, faringo-amigdalite, bronşite, astm bronşic, infecţii urinare, chisturi, stări depresive, stres, insomnii.

Arborii exotici din specia Boswellia, din răşina căreia se face tămâia sunt însă pe cale de dispariţie şi de aceea în prezent se utilizează mai mult cărbuni obţinuţi pe cale sintetică, îmbibaţi cu diverse arome.

Arborele este înalt de 3-6 metri şi are flori mici, albe. Pentru ca răşina să poată fi colectată, scoarţa copacilor este crestată, iar ca să îşi vindece rănile, arborele şi le va stupa cu o sevă. Aceasta, în contact cu aerul, îşi va schimba culoare şi se va solidifica. Bobiţele care se vor forma reprezintă tămâia. Ea va fi colectată şi apoi vândută. Pe vremea romanilor, ea avea o valoare foarte mare, asemenea aurului.

Se foloseşte şi intern

Tămăduitoare nu este însă decât tămâia provenită din surse sigure. Se foloseşte intern doar sub îndrumara medicului, pentru că poate da  reacţii adverse grave şi chiar să sporească toxicitatea unor medicamente.

În lupta cu bolile grave, inclusiv tumori ale creierului, cercetătorii se străduiesc să realizeze din extracte ale acestei răşini diverse medicamente.

Recent Posts

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

17 minute ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

47 de minute ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

o oră ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

2 ore ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică