miercuri, decembrie 1, 2021

Alături de aur şi smirnă, tămâia a fost unul dintre cele trei daruri aduse pruncului Iisus de către magii de la Răsărit. Pentru credincioşi este o jertfă adusă lui Dumnezeu, fiind folosită în ritualurile

Te-ar mai interesa: Rafila: ce rol joacă târgurile de Crăciun în stabi...

creştin-ortodoxe şi catolice.

Tămâia nu este însă utilizată doar în ritualurile religioase, ci şi în medicină şi parfumerie, datorită efectelor sale astringente, antiinflamatoare, cicatrizante, expectorante. Se crede că are puterea de a vindeca şi cancerul.

Fumigaţiile purifică spaţiul

Considerat un simbol al rugăciunii care se înaltă precum mirosul de tămâie, fumigaţiile purifică locurile de cult, induc o stare de linişte sufletească, de smerenie, concentrând atenţia şi gândurile către lumea spirituală şi sfinţenie. De altfel, la binecuvântarea acesteia, preotul rosteşte rugăciunea:

Te-ar mai interesa: Jurnalist ieșean, efecte secundare grave după a do...

„Tămâie îţi aducem Ţie, Hristoase, Dumnezeul nostru, întru miros de bună mirească duhovnicească pe care primind-o în jertfelnicul Tău cel mai presus în ceruri, trimite-ne nouă harul Presfântului Tău Duh”.

Utilizată în scopuri terapeutice

Tamâia este însă utilizată şi în scopuri terapeutice, eficacitaea sa fiind dovedită în tratarea mai multor efecţiuni. Ea se utilizează mai ales extern, sub formă de fumigaţii sau ulei esenţial (aromoterapie), în laringite, faringo-amigdalite, bronşite, astm bronşic, infecţii urinare, chisturi, stări depresive, stres, insomnii.

Arborii exotici din

Te-ar mai interesa: Directorul Moderna anunță un nou vaccin pentru Omi...

specia Boswellia, din răşina căreia se face tămâia sunt însă pe cale de dispariţie şi de aceea în prezent se utilizează mai mult cărbuni obţinuţi pe cale sintetică, îmbibaţi cu diverse arome.

Arborele este înalt de 3-6 metri şi are flori mici, albe. Pentru ca răşina să poată fi colectată, scoarţa copacilor este crestată, iar ca să îşi vindece rănile, arborele şi le va stupa cu o sevă. Aceasta, în contact cu aerul, îşi va schimba culoare şi se va solidifica. Bobiţele care se vor forma reprezintă tămâia. Ea va fi colectată şi apoi vândută. Pe vremea romanilor, ea avea o valoare foarte mare,

Te-ar mai interesa: Medic pneumolog: Cum se realizează evaluarea pacie...

asemenea aurului.

Se foloseşte şi intern

Tămăduitoare nu este însă decât tămâia provenită din surse sigure. Se foloseşte intern doar sub îndrumara medicului, pentru că poate da  reacţii adverse grave şi chiar să sporească toxicitatea unor medicamente.

În lupta cu bolile grave, inclusiv tumori ale creierului, cercetătorii se străduiesc să realizeze din extracte ale acestei răşini diverse medicamente.

Te-ar mai interesa: OMS lansează un apel public: această categorie de ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.

Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Ultimele stiri