Categories: Stil de viaţă

Simptome ale deshidratării. În ce mod afectează organismul și ce cantitate este recomandată pentru consumul zilnic?

Deshidratarea reprezintă o pierdere anormală a apei din țesuturi. Aceasta este o afecțiune care este, de cele mai multe ori, tratată cu superficialitate. Apa este cel mai important element al organismului uman, acesta fiind alcătuit din aproximativ 60-65% apă. În lipsa apei, funcțiile organismului și activitatea organelor sunt perturbate. Cum recunoști primele simptome ale deshidratării?

Hidratarea asigură o concentrație optimă a apei la nivel celular. Organismul are nevoie de apă pentru a funcționa la capacitate maximă. Dacă organismul nu are suficientă apă, funcțiile sunt perturbate și, prin urmare, acesta ne atenționează prin anumite semne. Care sunt primele simptome ale deshidratării?

Dureri de cap

Creierul este protejat de impactul cu cutia craniană de un lichid. Acesta se află între creier și craniu, iar în timpul deshidratării, nivelul lichidului se diminuează. Prin micșorarea acestui volul de lichid protector, creierul ajunge în contact cu craniul. Acest impact poate cauza dureri de cap, un semn al deshidratării.

Halena

Saliva protejează mediul bucal și este o substanță esențială cu rol dezinfectant. Dacă ești deshidratat, organismul produce mai puțină salivă din cauza rezervelor insuficiente de apă din organism. În această circumstanță, bacteriile existente în cavitatea bucală de multiplică mult mai repede, ceea ce duce la halenă. Halena este un termen medical ce definește mirosul neplăcut al respirației.

Poftă de mâncare

Organismul simte lipsa unui component important și încearcă să semnaleze acest lucru. Din acest motiv, pofta de mâncare poate să crească, în special cea de dulciuri. În lipsa apei, ficatul nu reușeste să elibereze glicogen, un derivat al zahărului, iar organismul solicită această substanță prin pofta de dulciuri.


Cum să te hidratezi corespunzător?

Unii specialiști recomandă o cantitate de 2 litri de apă la 25 de kg de masă corporală. Cu toate acestea, experții sunt de părere că 8 pahare de apă pe zi, echivalentul a aproximativ 2 litri, pot fi suficienți pentru o hidratare optimă, indiferent de greutate.

Hidratarea implică un aport de apă simplă organismului. Alte lichide, precum alcoolul sau cafeaua, favorizează deshidratarea. De asemenea, sucurile îndulcite artificial sau alte băuturi nu sunt recomandate pentru hidratarea optimă.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

10 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

10 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

11 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

11 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

12 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

12 ore ago

Citeste si: