Din cuprinsul articolului
Pe măsură ce trece timpul, știința avansează, astfel încât noi boli, virusuri, patologii și epidemii sunt descoperite în mod regulat, cum ar fi cea experimentată în 2020 la nivel mondial de coronavirus, care a luat naștere în China și a ajuns în toate țările.
Cu toate acestea, există unele boli și condiții de sănătate consacrate de care suferă multe persoane, cum ar fi sindromul colonului iritabil, care este „un grup de simptome care apar împreună, inclusiv dureri repetate în abdomen și modificări ale mișcărilor intestinale, cum ar fi diaree, constipație sau ambele”, potrivit Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale.
Această afecțiune tinde să afecteze mai mult femeile decât bărbații (14-24% față de 5-19% la bărbați) și apare cel mai adesea înainte de vârsta de 35 de ani.
Deși nu este bine cunoscut, tulburările de dispoziție, cum ar fi anxietatea, tristețea, furia, rușinea și frica, influențează sindromul de colon iritabil, determinând creșterea disconfortului.
Lipsa frecventă de exerciții fizice și, mai ales, o dietă proastă, pot determina oamenii să aibă un impact mai puternic asupra sănătății colonului.
Această dietă constă în a afla dacă anumite alimente consumate zilnic agravează sindromul colonului iritabil, astfel încât persoana trebuie să nu le mai consume timp de 2 până la 6 săptămâni și să le reincorporeze în dietă pentru a vedea cum reacționează organismul.
Se precizează că FODMAP-urile sunt carbohidrați care pot fi dificil de digerat, iar acronimele lor reprezintă următoarele: (F) fermentescibili; (O) oligozaharide; (D) dizaharide; (M) monosacaride; (A) plus (P) polioli.
Cereale
Puteți: făină de porumb, ovăz, quinoa, tapioca, paste făinoase, tortilla de porumb și cereale care nu conțin gluten.
Evitați: grâu, orz, secară, pâine, făină de năut, linte și mazăre, semolă.
Proteine
Se pot: carnea, peștele, ouăle, migdalele, alunele, macadamia, arahidele, alunele, nucile pecan, nucile de pin, semințele de chia, dovleacul și tofu.
Evitați: fasolea, năutul, lintea, soia, fisticul, caju, carnea prăjită și mezelurile.
Produse lactate
Puteți: lapte de vacă fără lactoză, lapte de orez și de migdale, iaurturi, chefir, brânză (cottage, cheddar, colby, parmezan, elvețiană, brie, albastră și feta).
Evitați: laptele (de vacă, de capră și de oaie), zacusca, cremă de lapte, smântână și înghețată.
Legume
Puteți: vinete, măsline, cartofi, dovleac, dovleac, alge, varză, varză, sfeclă, spanac, roșii, napi, creson, dovleac, dovlecei, anghinare, morcovi, porumb și cartofi dulci.
Evitați: Sparanghelul, varza de Bruxelles, varza creață, conopida, țelina, usturoiul, prazul, ciupercile, ceapa și mazărea.
Pensie după 35 de ani de muncă. După o perioadă de 35 de ani de…
Cancerul este o afecțiune complexă și diversă, cu peste 100 de tipuri diferite cunoscute până…
Știi ce alimente te ajută să scazi glicemia? Prediabetul este caracterizat prin prezența valorilor crescute…
Unul dintre cele mai frumoase orașe din România. În România există un oraș de o…
Fructul care îngrașă cel mai mult. Dr. Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist, atenționează în legătură…
Horoscop 20 - 26 mai 2024. O săptămână plină de evenimente semnificative. Cu patru evenimente…