Sari la conținut

Simptomele de care poate suferi o persoană cu colon iritabil

colon
sursa foto: arhiva doctorul zilei
aliment benefic pentru colon

Pe măsură ce trece timpul, știința avansează, astfel încât noi boli, virusuri, patologii și epidemii sunt descoperite în mod regulat, cum ar fi cea experimentată în 2020 la nivel mondial de coronavirus, care a luat naștere în China și a ajuns în toate țările.

Cu toate acestea, există unele boli și condiții de sănătate consacrate de care suferă multe persoane, cum ar fi sindromul colonului iritabil, care este „un grup de simptome care apar împreună, inclusiv dureri repetate în abdomen și modificări ale mișcărilor intestinale, cum ar fi diaree, constipație sau ambele”, potrivit Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale.

Această afecțiune tinde să afecteze mai mult femeile decât bărbații (14-24% față de 5-19% la bărbați) și apare cel mai adesea înainte de vârsta de 35 de ani.

Care sunt simptomele sindromului de intestin iritabil?

  • Dureri de stomac.
  • crampe în zona abdominală
  • balonare sau distensie abdominală legată de mișcările intestinale
  • modificări ale aspectului scaunelor
  • modificări ale frecvenței scaunelor.
  • senzație de evacuare incompletă
  • creșterea cantității de gaze
  • mucus în scaun
  • pierdere în greutate
  • diaree nocturnă
  • sângerare rectală
  • anemie cu deficit de fier
  • vărsături inexplicabile
  • durere care nu este ameliorată de eliminarea gazelor sau de mișcările intestinale.

Ce poate afecta sindromul de colon iritabil?

Tulburări de dispoziție

Deși nu este bine cunoscut, tulburările de dispoziție, cum ar fi anxietatea, tristețea, furia, rușinea și frica, influențează sindromul de colon iritabil, determinând creșterea disconfortului.

Calitatea slabă a vieții

Lipsa frecventă de exerciții fizice și, mai ales, o dietă proastă, pot determina oamenii să aibă un impact mai puternic asupra sănătății colonului.

sursa foto: arhiva doctorul zilei

Ce este dieta FODMAP?

Această dietă constă în a afla dacă anumite alimente consumate zilnic agravează sindromul colonului iritabil, astfel încât persoana trebuie să nu le mai consume timp de 2 până la 6 săptămâni și să le reincorporeze în dietă pentru a vedea cum reacționează organismul.

Se precizează că FODMAP-urile sunt carbohidrați care pot fi dificil de digerat, iar acronimele lor reprezintă următoarele: (F) fermentescibili; (O) oligozaharide; (D) dizaharide; (M) monosacaride; (A) plus (P) polioli.

Ce alimente sunt în dieta Fodmap?

Cereale

Puteți: făină de porumb, ovăz, quinoa, tapioca, paste făinoase, tortilla de porumb și cereale care nu conțin gluten.

Evitați: grâu, orz, secară, pâine, făină de năut, linte și mazăre, semolă.

Proteine

Se pot: carnea, peștele, ouăle, migdalele, alunele, macadamia, arahidele, alunele, nucile pecan, nucile de pin, semințele de chia, dovleacul și tofu.

Evitați: fasolea, năutul, lintea, soia, fisticul, caju, carnea prăjită și mezelurile.

Produse lactate

Puteți: lapte de vacă fără lactoză, lapte de orez și de migdale, iaurturi, chefir, brânză (cottage, cheddar, colby, parmezan, elvețiană, brie, albastră și feta).

Evitați: laptele (de vacă, de capră și de oaie), zacusca, cremă de lapte, smântână și înghețată.

Legume

Puteți: vinete, măsline, cartofi, dovleac, dovleac, alge, varză, varză, sfeclă, spanac, roșii, napi, creson, dovleac, dovlecei, anghinare, morcovi, porumb și cartofi dulci.

Evitați: Sparanghelul, varza de Bruxelles, varza creață, conopida, țelina, usturoiul, prazul, ciupercile, ceapa și mazărea.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel