Simptomele unei comoții care pot apărea ani mai târziu. Incredibil ce au descoperit cercetătorii!

Practic, toată lumea primește o lovitură la cap la un moment dat în viață, de exemplu din practicarea sporturilor de contact sau din căderile accidentale.

De cele mai multe ori nu sunt grave, dar uneori chiar și o astfel de traumă „ușoară” poate avea un impact major asupra sănătății pe termen lung.

Mai mult de o treime din comoții au consecințe

Acest lucru este relevat de un studiu din Noua Zeelandă care a constatat că până la opt ani mai târziu, adulții care au suferit o comoție ușoară au raportat mai multe semne continue, depresie și probleme cu munca decât cei care nu au primit-o niciodată.

Totuși, articolul în cauză, publicat în presa de specialitate PLOS One, evidențiază că acest lucru nu înseamnă că acest tip de eveniment are neapărat consecințe pe termen lung, ci mai degrabă că crește riscul de a suferi de acestea.

„Se estimează că peste 10 milioane de oameni din întreaga lume în fiecare an suferă de o leziune cerebrală, dintre care între 70 și 95% ar fi ușoară. Efectele comoției severe sunt bine documentate, dar se cunosc mult mai puține despre cele ușoare”, explică autorii.

„Mai mult de o treime (36%) dintre participanții la cercetare au raportat că sunt încă afectați de comoția pe care au suferit-o acum opt ani”, adaugă ei.

Consecințele asupra sănătății mintale

O comoție cerebrală apare atunci când capul lovește ceva sau chiar din schimbări foarte bruște în direcția de mișcare a corpului.

În aceste situații, schimbările extreme și bruște ale mișcării afectează țesutul cerebral, „întinzând” axonii neuronilor, ceea ce poate provoca o mare varietate de simptome care includ pierderea conștienței, dureri de cap, greață, vedere încețoșată sau modificări ale dispoziției.

Pentru a vedea dacă acest lucru a avut efecte pe termen lung, autorii cercetării au recrutat un total de 151 de pacienți care au răspuns la un sondaj inițial și apoi la alți opt ani mai târziu. Alături de aceștia a fost recrutat un grup de control format din același număr de persoane.

În general, toți cei care suferiseră comoția au raportat mai multe probleme, dar ceea ce i-a surprins pe cercetători este că un număr semnificativ dintre ei au raportat încă simptome până la opt ani de la traumă. Printre aceste complicații s-au numărat unele de severitate considerabilă, cum ar fi sindromul de stres posttraumatic, tulburarea de anxietate sau problemele de muncă.

În plus, cei care păreau să sufere cele mai grave consecințe s-au dovedit a fi femei și, în special, cele care au suferit mai mult de o comoție cerebrală de-a lungul vieții.

Oamenii de știință responsabili de această lucrare consideră că aceste date ar trebui luate în considerare în abordarea traumei capului și în îngrijirea sănătății mintale, deoarece câteva dintre consecințele raportate sunt limitate la acest domeniu.

Recent Posts

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

15 minute ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

44 de minute ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

o oră ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

11 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

11 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra