miercuri, iunie 29, 2022

La persoanele în vârstă, mersul din ce în ce mai încet pe măsură ce trec anii a fost de obicei văzut ca un simptom al slăbiciunii și al inevitabilului declin fizic al vârstei. Cu toate acestea, se pare că această schimbare progresivă ar putea ascunde altceva.

Declinul cognitiv, hipocampul și demența

De exemplu, un studiu realizat de oameni de știință americani și publicat în Neurology a constatat că persoanele care prezintă acest semn au un risc mai mare de a suferi un anumit grad de afectare cognitivă, care poate fi considerată și simptomatică a acestui fenomen.

Te-ar mai interesa: Expunerea la orice fel de lumină în timpul somnulu...

Se pare că este legat de o scădere a dimensiunii unei zone a creierului numită hipocampus, care este asociată cu procesarea memoriei.

Acum, un studiu amplu efectuat pe 17.000 de adulți cu vârsta peste 65 de ani a constatat că persoanele care merg cu 5% mai încet în fiecare an și prezintă, de asemenea, alte semne de declin cognitiv, cât și un risc deosebit de mare de a dezvolta demență, inclusiv Alzheimer. Rezultatele acestei lucrări au fost publicate în mediul științific JAMA Network Open.


Dublu declin

Mai exact, autorii au efectuat o urmărire de șapte ani a acestor pacienți, care au fost supuși anual unor teste pentru a le măsura deteriorarea cognitivă, memoria, viteza de procesare și fluența lor verbală.

Te-ar mai interesa: Previziunile astrologului: ”Luna iulie dă tonul pe...

La fel, de două ori pe an, s-a măsurat viteza cu care au mers trei metri, pentru a afla viteza medie cu care merg de obicei.

Traversand valorile obtinute, au ajuns la concluzia ca persoanele cu cel mai mare risc de a suferi de dementa erau cele care prezentau o „deteriorare duala”; adică au prezentat semne de afectare cognitivă și au experimentat, de asemenea, o scădere a vitezei medii cu care merg în mod obișnuit.

Te-ar mai interesa: Mai ușor să previi. Află 5 reguli FENG SHUI pentru...

Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că, în ciuda acestor rezultate, scăderea vitezei cu care un pacient merge pe jos nu a fost considerată un semn precoce la pacienții cu boala Alzheimer.

Mersul alert pentru a preveni demența

Pe lângă implicațiile pe care descoperirea le-ar putea avea pentru diagnosticarea precoce a demenței și pentru intervenția clinică precoce la cei care suferă de aceasta, fenomenul ar putea, de fapt, să funcționeze și invers: adică, mersul mai repede ar putea reduce riscul de a dezvolta boala.

Te-ar mai interesa: Doliu în televiziune. O celebră prezentatoare s-a ...

Și se știe că exercițiile aerobe (cum ar fi mersul într-un ritm bun) sunt capabile să mărească dimensiunea hipocampului, ceea ce pare să reducă sau cel puțin să întârzie simptomele demenței.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private