Singura LEGUMĂ care regenerează ficatul. Are o combinație unică de substanțe fitochimice care îi conferă o listă lungă de proprietăți

Ridichea (Raphanus sativus) face parte din familia cruciferelor, ale cărei numeroase specii se află în fruntea listei de legume anticancerigene. Printre varietățile sale se numără ridichea neagră, cea mai utilizată în scopuri medicinale datorită multiplelor sale proprietăți terapeutice.

Pielea sa este dură și greu de digerat, dar pulpa sa albă este foarte digestivă. Medicina tradițională chineză o prescrie în caz de febră, tulburări digestive, infecții intestinale, ulcer și flatulență.

Proprietățile sale pentru sănătate

Deși mai puțin hrănitoare decât rădăcinoasele precum morcovii sau sfecla roșie, ridichea neagră are o combinație unică de substanțe fitochimice care îi conferă o listă lungă de proprietăți:

  • anticancerigenă
  • antimicrobiană
  • antioxidant
  • diuretic
  • depurativ
  • antiinflamator
  • hepatoprotector
  • digestiv
  • mucolitice
  • imunostimulante

Mai exact, compoziția ridichei negre include glucozinolați, izotiocianați și indoli, precum și diverse substanțe sulfuroase, vitamine, minerale și fibre, scrie CuerpoMente.

Glucosinolații sunt molecule picante cu capacitatea de a elimina paraziții dăunători. Izotiocianații și indolii favorizează detoxifierea și contribuie la prevenirea cancerului. Compușii organici de sulf, cum ar fi rafanol și rafanina, oferă proprietăți colagoge, coleretice și antibiotice.

Conținutul de vitamina C și de acid folic este, de asemenea, notabil. În ceea ce privește mineralele, se remarcă potasiul și iodul.

Nivelul ridicat de antioxidanți conferă ridichei negre proprietăți protectoare și reparatoare pentru celulele hepatice. De asemenea, efectul detoxifiant al rădăcinii este de folos rinichilor, prevenind formarea pietrelor la rinichi și a infecțiilor.

Tulburări hepatice și biliare

Ridichea neagră stimulează producția de bilă și golirea vezicii biliare, favorizează drenarea deșeurilor toxice acumulate în ficat și ajută la prevenirea formării de calculi. Îmbunătățește migrenele de origine hepatică și ține sub control colesterolul și trigliceridele.

Cum se utilizează? Pentru un ficat sănătos, se recomandă 1 linguriță de suc de ridiche neagră, de 2 până la 6 ori pe zi. Prudență. Nu depășiți 100 ml de suc pe zi.

Trebuie remarcat faptul că ridichea neagră posedă calități antimicrobiene și antivirale, iar dacă este consumată în mod constant, acționează benefic asupra sistemului imunitar. Mai mult, fibrele pe care le conține ridichea neagră normalizează tranzitul intestinal.

Recent Posts

Medic pediatru, semnal de alarmă privind epidemia de rujeolă: Pentru fiecare caz vor apărea între 16 şi 20 de noi cazuri

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenţia că, în comunităţile de copii unde ratele de vaccinare…

20 de minute ago

Alimente INTERZISE persoanelor care au probleme renale

Creatinina este un produs metabolic din mușchii noștri care este excretat în mod normal prin…

50 de minute ago

Primul pacient din istorie cu transplant de rinichi de porc a murit

Pacientul care a primit pentru prima dată în istorie un rinichi de la porc a…

o oră ago

Cea mai importantă VITAMINĂ pentru persoanele cu diabet

Medicii nutriţionişti recomandă suplimentarea dietei zilnice cu o anumită vitamină, acordând atenție modului în care…

2 ore ago

Alarmant: Celulele corpului uman pot îmbătrâni chiar și 5 ani în doar o zi

Calcularea vârstei biologice a celulelor și țesuturilor umane prin însumarea modificărilor epigenetice ar putea să…

2 ore ago

Horoscop Alina Badic pentru săptămâna 12-18 mai 2024. Încercări pentru unele zodii

Alina Badic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 12-18 mai 2024 în ultima ediție a…

3 ore ago

Citeste si: