Categories: Ştiri sănătate

Sistemul de sănătate din România va fi transformat total, inclusiv prin digitalizare. Alexandru Rafila: Până la finalul anului, dosarul cu şină trebuie să devină istorie în domeniul medical

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță că au fost aprobate 94 de cereri de finanțare pentru digitalizarea unor instituții esențiale din sistemul public central de sănătate, printre care și Ministerul Sănătății. Ca urmare, 100 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vor fi alocate acestor proiecte. Potrivit Ministerului Sănătății, implementarea PNRR pentru transformarea digitală a sistemului de sănătate este un pas esențial în cadrul Strategiei naționale de e-sănătate. Întregul program de finanțare se bazează pe studii cuprinzătoare care identifică în primul rând nevoile hardware și software din cadrul sistemului.

”Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii anunţă astăzi aprobarea programului de investiţii în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, fonduri nerambursabile din PNRR, pentru transformarea digitală a propriei instituţii, alături de ale instituţii cheie din sistemul sanitar cum ar fi: Direcţii de Sănătate Publică, Servicii de Ambulanţă Judeţene, Agenţia Naţională a Medicamentului, Institutul Naţional de Hematologie şi Institutele de Medicină Legală”, precizează Ministerul Sănătăţii.

Lista completă a cererilor aprobate poate fi consultată aici.

Ministrul Sănătății: Direcţionăm 100 de milioane de euro către digitalizarea sistemului sanitar

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, declară că Ministerul se aşteaptă ca această primă etapă din transformarea digitală a sistemului sanitar să fie finalizată până la finalul anului.

”Direcţionăm 100 de milioane de euro către digitalizarea sistemului sanitar. Până la finalul anului, dosarul cu şină trebuie să devină istorie în domeniul medical. Apelul este foarte clar şi deja am aprobat 100 de cereri distincte de finanţare. Începem digitalizarea reală a sistemului de sănătate”, a subliniat ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Implementarea PNRR pe pilonul transformării digitale a sistemului sanitar este un pas cheie din Strategia Naţională de eHealth, elaborată de Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Pregătirea întregului program de finanţare are la bază studii complexe care identifică în principal nevoile hardware şi software din sistem, mai arată ministerul.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Alexandru Rogobete: În următoarea perioadă sistemul de sănătate din România va fi transformat total

”Urmărim atingerea unor obiective strategice, pe care le-am elaborat împreună cu experţi din cadrul OMS care au trecut prin procese similare de transformare digitală a sistemelor publice de sănătate.

Acum suntem în etapa de construcţie a arhitecturii sistemului, dar noi urmărim să dezvoltăm un sistem complet inter-operabil cu sistemul european de sănătate, inclusiv prin dezvoltare de registre unice, prin dezvoltarea tele-medicinei.

În următoarea perioadă sistemul de sănătate din România va fi transformat total, inclusiv prin digitalizare”, a punctat Alexandru Rogobete, secretarul de stat responsabil cu implementarea PNRR în Sănătate.

Ministerul Sănătății a aprobat 94 de cereri de finanțare depuse pentru digitalizarea instituțiilor din sănătate, inclusiv pentru digitalizarea proprie a ministerului, în valoare totală de peste 440 milioane lei. Fondurile sunt disponibile prin Programul Național de Relansare și Reziliență, se arată într-un comunicat de presă transmis de minister.

Recent Posts

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

24 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

54 de minute ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

o oră ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

2 ore ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică