Sari la conținut

Alexandru Rafila: „Din 30 de decese Covid, 40% sunt la persoanele vaccinate. Nu vreau să fac alte comentarii”

Ministrul Sanatatii
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat luni, 29 ianuarie, că săptămânal se înregistrează peste 2.000 de cazuri de Covid, la nivel naţional.

Conform ministrului, boala provocată de coronavirus continuă să cauzeze şi decese, aproximativ 40% dintre pacienţii decedaţi după ce au fost diagnosticaţi cu această infecţie fiind persoane vaccinate.

Alexandru Rafila: „Din 30 de decese Covid, 40% sunt la persoanele vaccinate”

„Vreau să vă spun că avem în fiecare zi cam 300 de cazuri de Covid la nivel naţional, sunt puţin peste 2.000 de cazuri în fiecare săptămână.

Ceea ce este îngrijorător este că sunt şi decese, sunt în jur 25-30 de decese, şi cam 40% din numărul deceselor sunt la persoane vaccinate. Nu vreau să fac alte comentarii, asta este situaţia legată de infecţia cu noul coronavirus”, a afirmat Alexandru Rafila, la TVR Info.

Spre deosebire de vaccinurile livrate la început de compania Moderna, care erau multidoză, vaccinul pentru noile tulpini de SARS-CoV-2 este monodoză.

Alexandru Rafila a precizat că, la fel ca şi în cazul gripei, acest vaccin este recomandat, el nu previne îmbolnăvirea, dar în caz de infectare cei care vin în contact cu virusul fac o formă mai uşoară a infecţiei.

Ministrul Sănătății a reamintit că în luna decembrie România a primit şi a distribuit către medicii de familie vaccin anti-covid pentru noile tulpini virale.

„Oricine doreşte poate să se adreseze medicului de familie care are la dispoziţie acest vaccin”, a adăugat ministrul.

O tânără nevaccinată de 24 de ani a murit de rujeolă

Tot ieri, ministrul Sănătăţii a anunțat că o femeie de 24 de ani, care nu fusese vaccinată, a murit din cauza rujeolei. El adaugă că în ultima perioadă rujeola a cauzat şase decese.

Boala este extrem de uşor transmisibilă și cu cât vârsta pacientului este mai mare, cu atât forma bolii este mai gravă.

„E foarte important să ne vaccinăm copiii şi o să încerc să vă explic de ce pentru că lumea, câteodată, nu înţelege şi în ultimele săptămâni am fost confruntat, în cadrul acestei epidemii de rujeolă, cu mai multe cunoştinţe care au avut copii mari care s-au îmbolnăvit.

Dacă noi ne vaccinăm copiii aşa cum trebuie, riscul de a face rujeolă e foarte mic. Dacă există însă un număr semnificativ de copii nevaccinaţi – la noi variază, pentru că la doza întâi avem în jur de 80% dintre copii vaccinaţi, la doza a doua 65%, înseamnă că sunt cohorte mari de copii nevaccinaţi – şi atunci, în loc să nu faci rujeolă, faci rujeolă, dar nu ştii la ce vârstă faci şi faci la o vârstă mai mare.

Cu cât avansezi în vârstă, forma de rujeolă e mai gravă. Astăzi am avut, din păcate, un deces la o femeie de 24 de ani, nevaccinată şi cu altă problemă de sănătate care nu ar fi contraindicat, în mod normal, vaccinarea şi a murit. Avem vreo şase decese cauzate de rujeolă în ultima perioadă.

Toate ar fi fost evitabile dacă aceste persoane ar fi fost vaccinate. În toate aceste cazuri era vorba despre persoane nevaccinate. Practic, riscul creşte pe măsură ce vârsta la care te îmbolnăveşti de rujeolă este mai mare”, a afirmat Alexandru Rafila, potrivit sursei citate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel