Categories: Ştiri sănătate

Situații în care certificatul COVID nu te poate excepta de la carantină. Când se aplică această măsură?

Carantina este o măsură preventivă pentru a limita răspândirea coronavirusului. Certificatul COVID poate excepta persoanele care au o situație favorabilă, însă, în anumite cazuri, acest document nu poate fi obținut iar măsura de carantină rămâne valabilă. De ce anumite persoane nu pot obține certificatul?

Certificatul COVID are rolul de facilita călătoriile în contextul pandemic actual. Acesta garantează o măsură de siguranță împotriva răspândirii virusului, esențială pentru combaterea pandemiei la nivel global.

Cu toate acestea, anumite persoane care au un risc crescut de a transmite virusul și care, de asemenea, nu pot obține certificatul nu vor fi exceptate de la carantinare.

În ce situații certificatul COVID nu poate excepta carantina?

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, explică în ce situații se menține măsura carantinării persoanelor, chiar și după implementarea certificatului COVID.

„Acest certificat nu este, nu se suprapune peste dreptul nostru la libera circulaţie în interiorul UE, însă sunt anumite ţări care, din motive de pandemie, au anumite reguli epidemiologice de carantină şi de izolare. Avem şi noi. Dacă este un cetăţean european, care vine dintr-o ţară care se încadrează spre exemplu în lista ţărilor din zona roşie, pentru persoanele care nu au risc scăzut, care nu pot să obţină acest certificat, atunci ca să nu-i îmbolnăvească pe ceilalţi se recomandă această soluţie”, declară Andrei Baciu, potrivit Rador.

Următoarele persoane sunt exceptate de la carantină

„Certificatul se aplică pentru una din cele trei situaţii, situaţii care prezintă un risc scăzut de a transmite virusul.

Prima situaţie, vorbim sigur de vaccinare. Oamenii care s-au vaccinat, pe lângă beneficiile de protecţie, să spun aşa, împotriva îmbolnăvirii, ştim că din punct de vedere ştiinţific există deja dovezi că transmit virusul într-o proporţie foarte-foarte mică.

A doua categorie sunt persoanele care dovedesc că nu au virusul în organism şi cum fac acest lucru, printr-un test PCR efectuat, negativ bineînţeles, cu rezultat negativ, şi efectuat în ultimele 72 de ore. La fel, pentru această categorie de persoane sunt şanse foarte mari să nu ai virusul în organism.

Şi a treia categorie de persoane este aceea care s-a vindecat, a trecut prin boală, s-a vindecat şi prezintă anticorpi, anticorpi care neutralizează o eventuală reîntâlnire, să spun aşa, cu virusul şi la fel, pentru aceste persoane din punct de vedere ştiinţific rata de transmitere a virusului este foarte-foarte mică.

Deci, pentru aceste trei categorii de persoane criteriile sunt evident biologice. Deci nu ai nevoie să impui măsuri epidemiologice suplimentare, chit că vii dintr-o zonă roşie. Lucrurile deja funcţionează şi în România. Pentru persoanele care vin din ţări încadrate în zona roşie, dacă eşti vaccinat nu stai în carantină, deci se evită această măsură epidemiologică care are menirea de a-i proteja pe ceilalţi”, adaugă secretarul de stat.

 

Recent Posts

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

22 de minute ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

52 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

o oră ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică