Categories: Expertul zilei

Șocul anafilactic. Dr. Monica Pop: Este un moment de moarte

Cum recunoaștem șocul anafilactic, ce este și care sunt factorii de risc și cei declanșatori? Când apar aceste simptome, cere imediat ajutor medicului. Această reacție exagerată de apărare te face să ajungi la șoc anafilactic, lucru ce poate să-ți pună viața în pericol.

Șocul anafilactic. Monica Pop: Este un moment de moarte

O reacție alergică severă se numește șoc anafilactic sau anafilaxia. Poate apărea la scurt timp de la expunerea la alergenul incriminat și viața pacientului poate fi pusă în pericol.

Șoc puternic apare atunci Când sistemul imunitar eliberează un val de substanțe chimice.

Care sunt efectele?

  • Efectele includ scăderea bruscă a tensiunii arteriale;
  • Îngustarea căilor respiratorii care blochează respirația;
  • Puls rapid și slab;
  • Erupții cutanante, greață și vărsături.

Când apar aceste efecte, viața pacientului este amenințată, pentru că ți se poate opri inima, iar cauza este expunerea la o substanță comună, fără potențial nociv, dar la care ai alergie și pe care sistemul tău imunitar o consideră periculoasă.

Această reacție exagerată de apărare te face să ajungi la șoc anafilactic.

Intervenția care îți poate salva viața se face cu epinefrină injectabilă. Dacă ești prima data în această situație și nu ai epinefrină la îndemână, trebuie să chemi ambulanța sau să te prezinți la camera de gradă de la urgențe fiindcă, netratată imediat, anafilaxia poate fi fatală. După stabilizare, medicii se vor asigura că simptomele nu reapar, deoarece este posibilă încă o reacție, așa-numita anafilaxie bifazică, potrivit clicksanatate.ro.

Atenție! o reacție alergică severă poate duce la anafilaxie

Sistemul imunitar produce anticorpi care se apară împotriva substanțelor străine. Acest lucru este bun atunci când o substanță este dăunătoare, adică atunci când avem de-a face cu bacterii sau virusuri, dar sistemul imunitar al unor oameni reacţionează în acest mod la substanţe care nu sunt periculoase. Ca urmare, apar simptomele alergiei, care nu pun viața în pericol, dar o reacție alergică severă poate duce la anafilaxie, dci poate anenința viața.

Factori declanșatori

Cei mai frecventi factori declanșatori de anafilaxie sunt alergiile alimentare. Alergenii foarte cunoscuți pentru că declanșează în anumite cazuri șoc anafilactic sunt arahidele, nucile, crustaceele, soia, grâul, susanul și laptele.

Lista alergenilor este lungă și poate conține orice substanță, dar renumite pentru că produc reacții severe ale organismului sunt și medicamentele, inclusiv antibioticele, aspirina și alte analgezice disponibile fără prescripție medicală, precum și substanța de contrast intravenos, folosită la testările imagistice.

La fel de riscante sunt și ciupiturile de insecte: albine, furnici, păianjen și viespi. În cazul în care nu știi ce anume ți-a declanșat o reacție alergică, este util să te testezi pentru a identifica alergenul.

Care sunt factorii de risc?

  • Un istoric de alergii crește în mod considerabil riscul de șoc anafilactic;
  • Astmul, mai ales dacă este asociat și cu alte boli cronice, este un factor de risc;
  • Bolile de inimă și o acumulare neregulată a unui anumit tip de globule albe, care creează mastocitoză, o afecțiune generată de proliferarea unor celule (mastocite) care asigură reacția imunitară a organismului.

Tragedia se poate evita

Cel mai bun mod de a preveni anafilaxia este să stai departe de substanțele care provoacă această reacție severă. De asemenea îți pot salva viața dacă porți o brățară specială, care indică alergiile de care suferi. Trebuie să iei cu tine în călătorii kit-ul de urgență cu epinefrină să eviți locurile în care observi insecte și să citești întotdeauna cu ateție ingredientele de pe produsele pe care nu le cunoști. De asemenea, la restaurant, ai grijă să discuți cu chelnerii despre lista de ingrediente conținute de preparate, astfel încât să alegi doar mâncăruirile care nu îți pot face rău.

Amintim că Monica Pop era la un pas de moarte după ce a fost diagnosticată cu cancer de colon și a relatat cel mai greu episod din perioada tratamentului: momentul în care a făcut șoc anafilactic.

Invitată în cadrul unei emisiuni TV, Monica Pop a povestit

Monica Pop: Mi-am dat seama că asta urmează. Era îngrozitor

„A venit un profesor de la Clinica AKH din Viena și mi-a zis să fac 6 sau 8 serii și la a 7-a am făcut șoc anafilactic. Și acesta este un moment de moarte, am murit! Puțin! Șocul anafilactic este ceva foarte grav (…).

Am început să am un prurit îngrozitor, o mâncărime îngrozitoare în palme și tălpi. Mi-am dat seama că asta urmează. Era îngrozitor – îmi venea să strâng pe cineva de gât!”, a conchis medicul Monica Pop.

Băuturile alcoolice pot declanșa reacții alergice sau pot exacerba alergiile existente, avertizează experții.

Deși rar, unii oameni au alergii la alcool în sine, în timp ce alții sunt alergici la diferite substanțe din băuturile alcoolice, cum ar fi berea și vinul, potrivit dr. Sami Bahna, fost președinte al Colegiului American de Alergie, Astm și Imunologie (ACAAI) și șef. de Alergie și Imunologie la Louisiana State University Medical School din Shreveport.

„Persoanele pot fi alergice la alcool în sine sau la un ingredient adăugat, dar chiar și atunci când oamenii nu sunt alergici, s-ar putea să nu realizeze că alcoolul poate agrava simptomele alergice existente, în special alergiile alimentare”, a menționat Bahna. „În aceste cazuri, a subliniat studiul, evitarea băuturilor alcoolice este cea mai bună modalitate de a evita potențialele reacții”.

Vinul conține substanțe chimice numite tiramine, care pot provoca dureri de cap. Bahna a subliniat, de asemenea, că expunerea la fumul de tutun poate agrava astmul și alergiile, făcându-i pe fumători mai sensibili la substanțele din aer, cum ar fi polenul și sporii de mucegai.

„Oamenii cu alergii și astm ar trebui să fie deosebit de atenți pentru a evita orice expunere la fumul de tutun”, a spus Bahna.

Recent Posts

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

20 de minute ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

50 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

o oră ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică