Categories: Expertul zilei

Soluția miracol: Mănânci fără să te îngrași! Puțini știu asta

Mese festive, delicioase și numeroase. Așa este caracterizat sezonul sărbătorilor de iarnă. Dar ce putem face să nu luăm în greutate în această perioadă?

Sărbătoarea de Crăciun încurajează supraalimentarea, comportamentul sedentar și alimentele bogate în calorii.

Dacă ești la dietă sau încerci să mănânci sănătos, aceasta poate fi o perioadă dificilă. Combină asta cu stresul și alimentele bogate în calorii care pot apărea în timpul sărbătorilor de iarnă și devine foarte dificil să eviți să mănânci mai mult decât ar trebui. Apoi, când te întorci la viața normală, începi să te simți vinovat pentru greutatea pe care ai luat-o.

„Mâncarea nu este doar energie și nutrienți”

Mâncarea nu este doar energie și nutrienți. Este și o parte importantă din cultura sărbătorilor noastre și contribuie la bunăstarea socială, familială și emoțională. Nu este întotdeauna vorba doar despre nevoia de a mânca. Pentru unii oameni, doar a fi cu familia în timpul sărbătorilor este suficient pentru a-i determina să mănânce în exces”, afirmă psihoterapeutul Angela Nuțu.

Sărbătoare ne influențează puternic modul de alimentație

Tradițiile și obiceiurile, modelele culturale comune de sărbătoare ne influențează puternic modul de alimentație în perioada sărbătorilor de iarnă, spune specialista. Așadar, la români Crăciunul are din plin carne de porc și cozonaci. Și chiar dacă în mod normal obișnuim să le evităm, este foarte dificil ca sărbătorile de iarnă să treacă fără ele, pentru că majoritatea dintre noi avem amintiri puternice din copilărie legate de mesele îmbelșugate de Crăciun, pentru care mamele și bunicile noastre se pregăteau cu multe zile înainte.

Iată câteva sfaturi utile care vă vor ajuta să rezistați tentației de a mânca în exces de sărbători:

Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei
  • Nu săriți peste mese – săritul peste mese poate părea o modalitate bună de a reduce cantitatea de calorii pe care o consumi, dar este foarte probabil să ajungeți să mâncați mai mult. Încercați pe cât posibil să vă păstrați programul obișnuit de masă, chiar dacă programul activităților este diferit în perioada sărbătorilor.
  • Urmăriți porțiile – am fost crescuți în ideea „mănâncă tot din farfurie!”. Dacă însă v-ați propus să nu vă îngrășați în perioada sărbătorilor, străduiți-vă să mâncați doar jumătate din cantitatea pe care o aveți în farfurie.
  • Mâncați încet – sunteți unul dintre acei oameni care își umplu farfuriile cu atâtea bunătăți și le mănâncă de parcă ar fi un concurs? Este bine să știți că poate dura între 15 și 20 de minute până când creierul va transmite stomacului semnalul că este plin (senzația de sațietate) și că trebuie să încetați să mâncați. Și dacă nu sunteți atent, în această perioadă de timp puteți ajunge foarte ușor să mâncați peste măsură.
  • Faceți mișcare! Exercițiile fizice nu sunt bune doar pentru sănătatea fizică, ci și pentru sănătatea mintală. Chiar și un antrenament scurt poate stimula organismul să producă endorfine – hormonii care vă dau o stare de bine. Asta vă va ajuta și să stați departe de mâncatul în exces.

„Este important și să nu pui foarte multă presiune pe tine. Bucură-te de sărbători, în timp ce îți pui și limite serioase. Este suficient să îți iei ca puncte de reper în care să dai frâu liber poftelor ziua de Crăciun și ziua de Revelion. Nu ai nevoie să iei în calcul toată perioada care se întinde între cele două zile de sărbătoare”, ne sfătuiește psihoterapeutul Angela Nuțu, psihoterapeut și trainer România, vicepreşedinte al Asociaţiei Române de Hipnoză, potrivit viata-medicala.ro.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

8 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

9 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

9 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

10 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

10 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

11 ore ago

Citeste si: