Din cuprinsul articolului
Pe lângă faptul că oferă un gust deosebit mâncărurilor, prazul, numit multă vreme „sparanghelul săracului”, este bogat în proprietăți nutritive. Pentru cei ce sunt la dietă, această legumă este foarte sărac în zahăr, puțin caloric și bogat în fibre. De asemenea, este bogat în diverse minerale și oligoelemente, în special calciu, potasiu, fosfor și magneziu.
Ca și verișorii săi, ceapa și usturoiul, prazul conține compuși sulfuroși, cunoscuți pentru numeroasele lor efecte asupra sănătății, în special în prevenirea bolilor cardiovasculare și a cancerului.
Beneficiile pentru sănătate ale prazului
Toate legumele și fructele sunt bune pentru sănătate și ar trebui să fie incluse cu regularitate în meniu. Medicii recomandă consumul a 5 porții în fiecare zi de legume și fructe pentru a ne acoperi toate necesarul de fibre, vitamine și minerale. Cu un conținut nutrițional ridicat, prazul este una dintre legumele deosebit de valoroase pentru sănătate: prin urmare, își are locul în farfuria noastră.
Prazul este o legumă deosebit de bogată în fibre, care sunt cunoscute pentru efectul lor asupra tranzitului intestinal. Aceste fibre își schimbă natura în funcție de partea de praz:
Ca și alte plante aliacee, precum ceapa, usturoiul și arpagicul, prazul este bogat în compuși de sulf, inclusiv glucozinolați și sulfoxizi. În praz, predomină S-metilcisteina și aliina, care dau prazului mirosul și gustul său caracteristic.
Mai multe studii au analizat efectele acestor compuși sulfuroși asupra sănătății și au observat efectele lor benefice asupra sănătății cardiovasculare. Ei ar acționa prin reducerea acumulării plăcilor ateromatoase în artere.
Diuretic
Pe lângă faptul că este foarte bogat în apă și fibre, prazul are un raport potasiu/sodiu ideal pentru a favoriza excreția urinară.
Prazul este, așadar, o legumă diuretică și detoxifiantă prin excelență, care ajută la drenarea organismului și la eliminarea toxinelor acumulate în corp. Pentru un efect optim, poate fi consumat în supă sau pur și simplu bând apa de gătit, care este păstrată cu grijă într-o sticlă de sticlă.
Ca toate fructele și legumele, prazul este bun pentru ficat. Sărac în grăsimi și calorii, bogat în fibre, diuretic și ușor digerabil, prazul ajută la punerea în repaus a acestui organ, potrivit Sante Magazin.
Vă prezentăm și o rețetă care cu siguranță vă va impresiona papilele gustative – Praz cu măsline și roșii.
Ingrediente necesare:
Modul de preparare îl găsiți pe site-ul savoriurbane.com.
Vopseaua din comerț pentru ouăle de Paște poate fi periculoasă pentru organism deoarece conține aditivi…
Ploile de meteoriți sunt un fenomen astronomic care a captivat omenirea din cele mai vechi…
Mihai Voropchievici vestește mari reușite pentru o zodie în următoarea perioadă. Ceilalți nativi, pe de…
De curând, în timpul emisiunii Sinteza Zilei, realizată de Mihai Gâdea la Antena 3, medicul…
Durere pentru Oana Lis. Soția lui Viorel Lis a povestit la un moment dat care…
Fostul președinte al României, Ion Iliescu, ține o dietă riguroasă și se pare că acest…