Statistici îngrijorătoare. Cancerul care afectează și ucide cele mai multe românce

Incidența cancerului este în creștere în țara noastră. Dacă în anii 1990, erau 50.000 de cazuri noi, anual, în 2013 numărul a crescut la 67.300 pe an.

”Este o explozie, numărul afecțiunilor oncologice a crescut dramatic în ultimii ani”, a declarat dr. Carmen Orba, managerul Institului Clinic Fundeni.

Pentru femei, incidența cea mai mare o are cancerul mamar, cauza numărul 1 de mortalitate din cauza cancerului. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în țara noastră, au fost înregistrate 8981 de cazuri noi de cancer de sân, 1850 de cazuri noi de cancer ovarian și 4343 de cancer cervical, doar în anul 2014.

În România 1 din 5 femei află că are cancer mamar atunci când boala este deja în stadiul II sau III

În ceea ce privește cancerul ovarian, în majoritatea cazurilor diagnosticarea se face într-un stadiu avansat al maladiei. Statisticile arată că doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian au șansa de a supraviețui 5 ani de la momentul diagnosticului, comparativ cu până la 89% dintre pacientele diagnosticate cu cancer de sân.

Descoperite la timp, atât în cancerele de sân cât și în cele de ovar se poate interveni mai eficient, șansele de supraviețuire sunt mai mari, iar impactul pe care îl au asupra calității vieții femeilor afectate, mai redus.

Rata de supraviețuire poate ajunge la 80-90% în cazul cancerului de sân4, respectiv 93% în cancerul de ovar, dacă boala este diagnosticată în stadiul I.

 Efectuarea controalelor medicale periodic și informarea constantă sunt măsuri pe care fiecare femeie ar trebui să le ia pentru a-și proteja sănătatea și pentru a depista eventuale afecțiuni în stadii incipiente, potrivit specialiștilor.

Alături de adoptarea unor măsuri de prevenție și intensificarea eforturilor pentru a depista maladia în faze incipiente, progresul în ceea ce priveste diagnosticul precis și inovația terapeutică sunt extrem de importante în lupta împotriva cancerului. Astfel, pe lângă diagnosticarea precoce, accesul pacientelor la tratamente eficiente poate însemna un pas în plus către atingerea obiectivelor finale: creșterea RATEI DE SUPRAVIEȚUIRE și o ÎMBUNĂTĂȚIRE A CALITĂȚII VIEȚII.

Aproximativ 17% din totalul deceselor provocate de cancere la populația feminină din România sunt asociate cancerului mamar, după cum arată Organizația Mondială a Sănătății6 într-un raport din care mai reiese și că, în țara noastră, au fost înregistrate 8981 de cazuri noi de cancer de sân, 1850 de cazuri noi de cancer ovarian și 4343 de cancer cervical, doar în anul 2014.

Recent Posts

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

11 minute ago

19 mai 2022. Sfântul Mucenic Patrichie, mare vindecător de boli. Rugăciunea în această zi îți aduce alinare și te scapă de necazuri

În ziua de 19 iunie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei…

41 de minute ago

Alimente și băuturi care mențin un ficat sănătos și fericit. Reduc riscul de boli hepatice, de la hepatită, la cancer de ficat

Alimente și băuturi pentru un ficat sănătos. Ficatul funcționează și ca un organ care ajută…

o oră ago

Bonă reținută în București. Părinții au filmat-o când le agresa copilul de un an

Bonă reținută în București. O femeie care avea grijă de un băiețel de un an…

2 ore ago

ACEASTĂ dietă extrem de populară reduce anxietatea și stresul la adulții în vârstă

Anxietatea și stresul la adulții în vârstă ținute sub control cu ajutorul dietei. Dieta mediteraneană…

3 ore ago

Citeste si: