Categories: Ştiri sănătate

Știai că o anumită glandă extirpată poate prezintă un risc crescut de deces? Factori de risc în dezvoltarea cancerului

Cine ar fi crezut o o mică glandă, neluată în seamă de medici, poate prezintă un risc crescut de deces la pacienții care nu o mai au? Cercetătorii americani au au descoperit că cei cărora li se extirpă timusul prezintă un risc crescut de deces din orice cauză mai târziu în viață.

Cercetătorii americani sugerează că timus, căci despre această glandă este vorba, nu nu trebuie ignorată. Cei cărora li se extirpă timusul prezintă un risc crescut de deces din orice cauză mai târziu în viață. Pacienții se confruntă cu un risc crescut de a dezvolta cancer.

Studiul este pur observațional, ceea ce înseamnă că nu poate demonstra că îndepărtarea timusului cauzează în mod direct cancer sau alte boli fatale.

Sursă foto: Creator: BSIP/UIG
Drepturi de autor: AMELIE-BENOIST / BSIP

Dar cercetătorii sunt îngrijorați de constatările lor. Până când vom ști mai multe, ei susțin că păstrarea timusului „ar trebui să fie o prioritate clinică” acolo unde este posibil.

Glanda, responsabilă cu dezvoltatea sistemului imunitar

„Magnitudinea riscului a fost ceva la care nu ne-am fi așteptat niciodată”, a declarat oncologul David Scadden pentru Anne Manning de la Harvard Gazette, notează Science Alert.

Timusul joacă un rol esențial în dezvoltarea sistemului imunitar la copii. Fără timus tind, de asemenea, să aibă un răspuns imunitar deficitar la vaccinuri. Atunci când glanda este îndepărtată la o vârstă fragedă, pacienții prezintă reduceri pe termen lung ale celulelor T, care sunt un tip de celule albe din sânge care luptă împotriva germenilor și a bolilor.

Cu toate acestea, în momentul în care o persoană ajunge la pubertate, timusul se micșorează și produce mult mai puține celule T pentru organism.

Aparent, poate fi îndepărtat fără daune imediate și, deoarece se află în fața inimii, este adesea scos în timpul unei operații cardiotoracice.

Cei care au suferit timectomie au murit în decurs de 5 ani comparativ cu martorii, chiar și după ajustarea după sex, vârstă, rasă, carcinom timic, miastenia gravis sau cei cu infecții postoperatorii aproape de două ori mai probabil să facă acest lucru.

Pacienții cărora li s-a efectuat timectomie au avut de două ori mai multe șanse de a dezvolta cancer în decurs de cinci ani de la operație.

În plus, cancerele au fost în general mai agresive și mai susceptibile de a recidiva după tratament, comparativ cu martorii.

Recent Posts

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

46 de secunde ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

31 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

o oră ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică