Studiu. Autismul poate fi identificat încă de la vârsta de un an! Ce este SACS, Instrumentul de supraveghere a atenției sociale și a comunicării

Studiu. Autismul poate fi identificat încă de la vârsta de un an! Ce este SACS, Instrumentul de supraveghere a atenției sociale și a comunicării.

Identificarea timpurie a copiilor cu autism este esențială pentru a facilita accesul la sprijin și servicii timpurii pentru copii și familii. Necesitatea unor instrumente îmbunătățite de identificare timpurie a autismului este evidențiată de lipsa unei acuratețe suficiente a diagnosticului în instrumentele actuale.

Studiu. Autismul poate fi identificat încă de la vârsta de un an!

 

Oamenii de știință din Australia au venit în întâmpinarea acestei cerințe, prin crearea unui nou dispozitiv, considerat cel mai eficient din lume pentru screeningul precoce al autismului.

Social Attention and Communication Surveillance sau SACS-R este deja folosit în Australia și alte 10 țări și poate detecta copiii cu cel puțin trei ani mai devreme decât testarea tradițională.

Un studiu, publicat recent în JAMA Network Open, realizat pe 13.500 de copii din statul Victoria, Australia, care a durat peste cinci ani a constatat că SACS-R este extrem de precis în identificarea copiilor foarte mici cu tulburare de spectru autist.

  • Dintre sugarii și copiii mici cu vârste cuprinse între 12 și 24 de luni semnalizați de instrument, 83% au fost diagnosticați ulterior cu autism.
  • La preșcolari, control SACS-PR a identificat cu o precizie de 96% copiii cu tulburare de spectru autist.

Precizia instrumentelor de screening pentru autism utilizate în alte părți ale lumii este foarte limitată, inclusiv a binecunoscutului M-CHAT, care are un nivel de precizie de doar 6% atunci când este utilizat într-o populație largă de tip comunitate.

Diagnosticarea precoce a autismului este extrem de importantă

Josephine Barbaro, cercetător principal la centrul pentru cercetarea autismului, OTARC, și profesor asociat la universitatea La Trobe. A declarat că „este critic necesar” ca dispozitivul SACS-R și SACS-PR să fie folosite în Australia și în lume, ca parte a controalelor regulate de sănătate pentru sugari și preșcolari.

„Părinților li se spune adesea să mai aștepte și să mai vadă atunci când își exprimă îngrijorarea cu privire la dezvoltarea copilului lor. Asta înseamnă că vârsta medie de diagnosticare este în jur de patru până la cinci ani, iar oportunitățile de sprijin timpuriu sunt ratate.

Folosirea acestui instrument extrem de eficient de către un profesionist instruit din domeniul sănătății primare în timpul controalelor de sănătate de rutină ca screening pentru autism ar face o diferență uriașă pentru diagnosticarea timpurie.

Nu numai că SACS este cel mai eficient instrument de screening din lume, dar spre deosebire de multe poate fi folosit în cadrul comunității pe populații mari, care să permită identificarea timpurie a copiilor foarte mici în toată lumea“, a declarat prof. Barbaro.

Fiecare copil din Victoria care participă la un control de sănătate de rutină la 12, 18 și 24 de luni este deja testat folosind instrumentul SACS-R, după ce guvernul australian a finanțat trainingul la nivel de stat pentru asistenții medicali pediatri, în 2019.

De asemenea, specialiștii cred că SACS-PR ar putea fi folosit la controlul de 3,5 ani pentru a crește eficiența procesului de identificare și la preșcolari.

Diagnosticarea precoce a autismului este critică, spun specialiștii, pentru a permite accesul timpuriu la suport, servicii și terapii. Mai mult, o diagnosticare la timp îmbunătățește rezultatele dezvoltării copilului, crește participarea la învățământul de masă și reduce sprijinul necesar pe măsură ce copilul crește.

Ce este SACS, Instrumentul de supraveghere a atenției sociale și a comunicării

Instrumentul de supraveghere a atenției sociale și a comunicării, SACS-R (sugari) și SACS-PR (preșcolari), a fost dezvoltat și testat de-a lungul a 15 ani de către profesorul Barbaro.

SACS-R este acum folosit la nivel de stat în Victoria și Tasmania, iar instruirea cadrelor specializate a fost finalizată în New South Wales, Queensland și Australia de Sud.

Instrumentul este utilizat pentru a identifica un set de comportamente caracteristice copiilor din spectru de autism începând încă de la vârsta de 11 luni, inclusiv folosirea rară sau inconsecventă a:

  • gesturilor, cum ar fi: făcutul cu mâna și arătatul cu degetul către obiecte
  • unui răspuns atunci când copilul este strigat pe nume
  • contactului vizual
  • imitării sau copierii activității altor copii
  • exprimării interesului pentru alte persoane
  • jocurilor de rol

Profesioniștii din domeniul sănătății din alte zece țări din întreaga lume, inclusiv China, Singapore, Polonia, Japonia, Noua Zeelandă, Nepal și Bangladesh, au fost, de asemenea, instruiți în utilizarea instrumentului.

Recent Posts

Vestea bună a zilei! Chefii Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu se întorc pe sticlă. Unde îi vom putea vedea din nou și când

Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu revin la TV. Vești excelente pentru fanii celor trei chefi care…

19 minute ago

Exercițiu pentru reglarea tensiunii arteriale și sănătatea inimii. Lidia Fecioru: „Dimineața și seara, 5 minute”

Exercițiu pentru reglarea tensiunii arteriale. Milioane de oameni din întreaga lume se confruntă cu hipertensiunea…

49 de minute ago

Ce trebuie să faci după ce ai fost diagnosticat cu cancer. Cum să depășești această experiență dificilă

Ce să faci după ce ai fost diagnosticat cu cancer. Un diagnostic de cancer este,…

o oră ago

Hipertensiunea arterială: complicații la nivel cardiovascular, al rinichilor și al creierului

Hipertensiunea arterială poate avea numeroase complicații asupra sănătății, afectând diverse organe și sisteme din corp.…

2 ore ago

Horoscop rune 20-26 mai. Mihai Voropchievici anunță schimbări importante: Să se pregătească! Încep o viață nouă

Horoscop rune. Săptămâna 20-26 se anunță a fi una plină de evenimente neașteptate, cu schimbări…

3 ore ago

Citeste si: