Categories: Ştiri sănătate

STUDIU: Cât de eficientă este distanțarea socială, de fapt?

În timp ce autoritățile sanitare se confruntă cu inhibarea răspândirii virusului prin metode farmaceutice, precum dezvoltarea unui vaccin eficient, unii specialiști se concentrează, de asemenea, pe efectele oferite de măsurile non-farmaceutice. Distanțarea socială reprezintă o măsură fizică importantă, însă cât de eficientă este, de fapt?

Studiul a fost dezvoltat în urma dorinței cercetătorilor de a analiza efectele intervențiilor non-farmaceutice, conform Medical News Today. Echipa a realizat un model matematic pentru a determina influența măsurilor non-farmaceutice, precum închiderea școlilor, distanțarea socială a întregii populații, distanțarea socială a persoanelor de peste 65 de ani și a altor metode de adaptare.

Echipa a descoperit că, în New York, intervențiile non-farmaceutice au redus numărul de infectări cu 72%, în timp ce numărul deceselor a fost scăzut cu 76%.

De asemenea, cercetătorii au descoperit care este cea mai eficientă metodă non-farmaceutică de prevenire a infectării cu SARS-CoV-2. S-a constatat că distanțarea socială a întregii populații, în special a persoanelor în vârstă, este cea mai eficientă metodă de prevenire. Dintre toate măsurile de siguranță, distanțarea a oferit cele mai bune rezultate în reducerea cazurilor grave de infectare și a deceselor asociate cu noul coronavirus.

Analizând cu atenție caracteristicile virusului, acesta are o rată de transimisibilitate ridicată, iar incidența de deces este mai crescută în rândul oamenilor cu vârste înaintate sau a celor cu afecțiuni preexistente. Din acest motiv, distanțarea socială a avut cele mai bune rezultate și a fost impusă în multe țări până în acest moment.

Cât despre alte metode, se pare că închiderea școlilor nu a avut efectul preconizat și nu reduce în mod considerabil numărul de infectări.

Cercetătorii au susținut că implementarea distanțării sociale pentru perioade lungi de timp poate avea repercusiuni grave. Aceasta poate crea tulburări sociale și economice, iar sistemul medical poate fi solicitat din alte puncte de vedere.

Specialiștii recomandă ca distanțarea socială să fie implementată strategic. Revenirea la normalitate trebuie să fie efectuată în mod treptat pentru a nu risca un nou val de infectări, odată cu relaxarea imediată a restricțiilor.  De asemenea, distanțarea, deși eficientă, nu poate fi impusă pentru o perioadă lungă de timp.

Recent Posts

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

16 minute ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

46 de minute ago

19 mai 2022. Sfântul Mucenic Patrichie, mare vindecător de boli. Rugăciunea în această zi îți aduce alinare și te scapă de necazuri

În ziua de 19 iunie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Patrichie, episcopul Prusiei…

o oră ago

Alimente și băuturi care mențin un ficat sănătos și fericit. Reduc riscul de boli hepatice, de la hepatită, la cancer de ficat

Alimente și băuturi pentru un ficat sănătos. Ficatul funcționează și ca un organ care ajută…

2 ore ago

Bonă reținută în București. Părinții au filmat-o când le agresa copilul de un an

Bonă reținută în București. O femeie care avea grijă de un băiețel de un an…

2 ore ago

Citeste si: