Sari la conținut

Care este diferența dintre carantină și izolare?

Acești doi termeni au ajuns să caracterizeze pandemia cauzată de Covid-19. Dar care este diferența dintre carantină și izolare, până la urmă?

Ambii termeni înseamnă, într-o simplă idee, să te separi de alți oameni. Dar diferența dintre carantină și izolare este reprezentată de un singur aspect: dacă ești sau nu bolnav.

Carantina înseamnă să ții o persoană departe de publicul larg, în special dacă au fost expuși unei boli contagioase precum Covid-19. Scopul carantinării cuiva este de a vedea dacă acea persoană se va îmbolnăvi. Astfel, regulile de carantinare impuse împotriva răspândirii virusului Covid-19 funcționează pe același principiu. Aceste reguli se aplică întregii populații, totuși, chiar dacă nu toți indivizii au fost expuși. Limitările libertății fizice, cu excepția urgențelor medicale sau a altor activități esențiale, își propun să stopeze răspândirea rapidă a virusului SARS-CoV-2.

Izolarea, pe de altă parte, înseamnă separarea persoanelor infectate de cele sănătoase. În cazul virusului Covid-19, izolarea se face prin a separa persoana infectată într-o anumită cameră. Spre exemplu, dacă un membru al familiei este infectat, acesta se va izola în propriul dormitor de restul familiei, pentru a evita infectarea celorlalți membri. Medicii recomandă ca persoanele infectate cu Covid-19 să se izoleze timp de 10 zile după apariția simptomelor.  Asta numai dacă manifestările nu sunt grave iar febra scade în mod natural. În timpul izolării, este recomandat să nu părăsești spațiul. Roagă o altă persoană din locuință să îți aducă cele necesare la ușă pentru a le ridica personal. De asemenea, dacă este posibil, este de preferat să nu folosești aceeași baie. Dacă nu poți evita acest aspect, asigură-te că dezinfectezi corespunzător fiecare spațiu comun utilizat.

Astfel, deși nu ești bolnav, dar totuși ai intrat în contact cu o persoană infectată, este de preferat să intri în carantină. Dacă observi că ai simptome specifice, însă te poți trata în siguranță acasă iar simptomele nu sunt grave, ar trebui să te izolezi.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel