Categories: Ştiri sănătate

STUDIU. Ceaţa cerebrală asociată cu „COVID-19 lung”, comparabilă cu îmbătrânirea cu 10 ani

Un studiu recent realizat de specialiştii de la King’s College London relevă că ceaţa cerebrală asociată cu COVID-19 de lungă durată este comparabilă cu îmbătrânirea cu 10 ani.

Cercetarea apărută în publicaţia eClinicalMedicine investighează impactul COVID-19 de lungă durată, sau „COVID-19 lung”, asupra unor abilităţi cognitive, precum gândirea sau memoria.

Echipa de cercetare a evaluat persoane incluse în baza de studiu „Covid Symptom Study Biobank” şi care au fost recrutate prin aplicaţia de smartphone Covid Symptom Study.

Participanţii la studiu au fost persoane care au fost infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2 şi au prezentat simptome în diferite grade, şi persoane care nu au fost infectate. Ei au avut de efectuat 12 sarcini prin care le-au fost testate memoria, atenţia, raţionamentul, viteza de procesare a informaţiilor şi controlul motor. Subiecţii au fost împărţiţi în două cohorte, evaluate fiecare la nouă luni distanţă, respectiv 3.335 de persoane în perioada iulie-august 2021 şi 1.768 în perioada aprilie-iunie 2022.

Impactul COVID-19 de lungă durată, comparabil cu îmbătrânirea cu 10 ani

Rezultatele au arătat că impactul COVID-19 de lungă durată este comparabil cu creşterea în vârstă cu circa 10 ani, iar scorurile cele mai slabe au fost observate la persoanele care au avut simptome de COVID-19 timp de 12 săptămâni sau mai mult.

De asemenea, nu s-a remarcat vreo îmbunătăţire semnificativă a scorurilor participanţilor din cel de-al doilea grup faţă de primul, deşi în perioada evaluării celui de-al doilea grup trecuseră, în medie, circa doi ani de la infectarea iniţială, potrivit Agerpres.

În schimb, persoanele care au declarat că se simt complet recuperate după boală, chiar dacă au prezentat simptome de COVID-19 timp de mai multe luni, au avut rezultate comparabile cu cele care nu au fost infectate deloc cu coronavirusul SARS-CoV-2.

„Rămâne un fapt că, la doi ani după prima infectare, unele persoane nu se simt recuperate complet şi viaţa lor continuă să fie afectată de efectele pe termen lung ale coronavirusului”, şi este nevoie de investigaţii suplimentare „pentru a înţelege de ce se întâmplă acest lucru şi ce se poate face pentru a ajuta”, a constatat Claire Steves, profesoară de geriatrie la King’s College London.

Potrivit conducătorului cercetării, Nathan Cheetham, „acest studiu arată nevoia de a monitoriza acele persoane ale căror funcţii cerebrale sunt cele mai afectate de COVID-19 pentru a vedea cum evoluează simptomele lor cognitive şi a le oferi susţinere în recuperare”.

COVID-19 de lungă durată este o afecţiune caracterizată prin persistenţa simptomelor sau prin apariţia unor noi simptome la peste patru săptămâni după infecţia iniţială.

Recent Posts

Patru zodii norocoase pe final de Mai. Fac bani din orice

În ultima lună a primăverii este bine să ai grijă de treburile familiale, însă la…

19 minute ago

Locul unic din România unde se spune că apa sărată ar vindeca toate afecțiunile. Apele au calități care echivalează cu sarea din Himalaya!

Indiferent că vorbim de munți sau de litoral, România se poate lăuda cu destinații feerice…

48 de minute ago

Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical

Medicul de familie are posibilitatea să ofere un certificat de concediu medical pentru 7 zile…

o oră ago

Cine a fost prima femeie mason și cum a reușit să spulbere codul secret al lojii masculine

Lojile masonice sunt învăluite într-o aură de hermetism și mister care stârnește curiozitatea multora și…

2 ore ago

Cum a aflat Mihai Albu ca suferă de cancer: Făcusem analize periodice şi una si a ieşit deformată cu valoare mare

Afecțiunea gravă a renumitului designer a fost depistată în luna februarie, atunci când a mers…

2 ore ago

Se dau 1330 de lei de la stat pentru acești români! Cine sunt beneficiarii

Se oferă noi ajutoare pentru crescătorii de animale din România. Valorile variază în funcție de…

3 ore ago

Citeste si: