Sari la conținut

Alexandru Rafila, despre pacienții Long COVID: „Este necesar un program de recuperare respiratorie sau neurologică”. Care sunt simptomele și semnele post Covid

noduli pulmonari
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Cât de repede cresc nodulii pulmonari benini

Alexandru Rafila, despre pacienții Long COVID: „Este necesar un program de recuperare respiratorie sau neurologică”. Care sunt simptomele și semnele post Covid

Alexandru Rafila promite un program de recuperare pentru pacienţii cu long-COVID: „Infecţia a fost oarecum perversă. Persoane care n-au fost afectate în timpul bolii au fost afectate ulterior”

În România, a fost înregistrat primul proces intentat companiei Pfizer, Ministerului Sănătății și Guvernului de o femeie care s-a vaccinat împotriva COVID, după vaccinare aceasta alegându-se cu mai multe boli.

Din păcate, pandemia de coronavirus ne-a afectat la nivel global, în moduri nemaiîntâlnite până acum.

De pildă, în timp ce pentru unele persoane, simptomele Covid pot trece rapid, există alți oameni care suferă efecte pe termen lung.

În unele cazuri, boala poate provoca simptome care durează săptămâni sau luni după ce infecția a dispărut. Această afecțiune este uneori denumită Long COVID, sau „sindromul post-COVID” sau „COVID de lungă durată”.

Ministrul Alexandru Rafila a vorbit în premieră, la România TV despre faptul că sunt persoane care nu-și regăsesc deplina capacitate de muncă, de viață normală.

„Se întâmplă fibroze pulmonare, microtromboze care afectează diverse țesuturi și organe după această infecție”, a declarat ministrul Rafila, potrivit sursa citată.

Ce este sindromul post Covid și cum îl recunoașteți? Principalele simptome

Simptomele comune ale Long COVID includ:

 • oboseală extremă
 • dificultăți de respirație
 • durere în piept sau senzație de constricție
 • probleme cu memoria și concentrarea („ceață cerebrală – brain fog”)
 • dificultăți de somn (insomnie)
 • palpitații ale inimii
 • amețeli
 • furnicături
 • dureri articulare
 • depresie și anxietate
 • tinitus, dureri de urechi
 • senzație de rău, diaree, dureri de stomac, pierderea poftei de mâncare
 • temperatură ridicată, tuse, dureri de cap, dureri în gât, modificări ale simțului mirosului sau gustului
 • erupții cutanate

Este necesar un program un program de recuperare neurologică și respiratorie pentru pacienții cu Long Covid

Referitor la persoanele care suferă de aşa-numitul long COVID, Alexandru Rafila a precizat că, în viitorul apropiat, în România va exista un program de recuperare respiratorie şi neurologică la care să aibă acces pacienţii care au rămas cu sechele după COVID.

„Eu am generat la nivelul Ministerului Sănătăţii un proiect care să permită în noul contract cadru dezvoltarea de către Casa de Sănătate a unui program de recuperare a acestor pacienţi, care au nevoie de recuperare respiratorie sau neurologică.

La Marius Nasta există deja o unitate de specialişti care lucrează la recuperarea pacienţilor cu sechele, mai avem de lucru în partea de neurologie. Sunt, spre exemplu, persoane care au trecut prin boală şi acuză somnolenţă în timpul zilei, lucru care nu exista înainte de boală.

Infecţia COVID a fost şi oarecum perversa pentru că persoanele care nu au fost afectate în timpul bolii au fost afectate ulterior. Complicaţii tardive au arătat că aveau microtromboze care afectau diverse ţesuturi sau organe ca urmare a acestei boli”, a explicat ministrul Rafila la România TV.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel