Categories: Ştiri sănătate

Studiu. Două treimi din reacțiile la vaccinul anti-covid sunt cauzate de efectul placebo

Studiu. Două treimi din reacțiile la vaccinul anti-covid sunt cauzate de efectul placebo.

Mai mult de două treimi din efectele secundare comune pe care oamenii le experimentează după o vaccinare cu coronavirus pot fi atribuite unei versiuni negative a efectului placebo, mai degrabă decât vaccinului în sine, indică o nouă cercetare.

Studiu. Două treimi din reacțiile la vaccinul anti-covid sunt cauzate de efectul placebo

Oamenii de știință de la Beth Israel Deaconess Medical Center din Boston au examinat datele din 12 studii clinice cu vaccinuri anti-covid și au descoperit că „efectul nocebo” a reprezentat mai mult de trei sferturi (76%) din toate reacțiile adverse comune după prima doză și mai mult de jumătate (aproape 52%), după a doua doză.

O treime dintre participanții la studiile clinice care nu au primit niciun vaccin au raportat evenimente adverse sistemice, cum ar fi dureri de cap și oboseală.

Descoperirile, publicate în JAMA Network Open, sugerează că o mare parte a efectelor secundare mai ușoare, cum ar fi durerile de cap, oboseala pe termen scurt și durerea de braț, nu sunt produse de vaccinul în sine, ci de alți factori despre care se crede că ar genera răspunsul nocebo, cum ar fi anxietatea.

„Evenimentele adverse după tratamentul placebo sunt frecvente în studiile randomizate controlate”, a spus autorul principal dr. Julia W. Haas, un investigator în Programul de studii placebo de la BIDMC.

„Colectarea de dovezi sistematice cu privire la aceste răspunsuri nocebo în studiile de vaccin este importantă pentru vaccinarea COVID-19 la nivel mondial, mai ales pentru că îngrijorarea cu privire la efectele secundare este raportată a fi un motiv pentru ezitarea la vaccin”, a mai spus aceasta, potrivit Jerusalem Post

Ce este efectul Placebo?

Există două concepte importante în medicină: placebo și nocebo. Primul s-ar putea să vă fie mai cunoscut – el se referă la efectul pozitiv obținut prin intermediul gândurilor, utilizând un preparat care de fapt nu incorporează o substanță activă.

Uneori, o persoană poate avea un anumit răspuns la tratamentul placebo. Răspunsul poate fi pozitiv sau negativ. De exemplu, simptomele persoanei se pot ameliora în aceeaşi măsură în care există riscul ca persoana să experimenteze ceea ce se vor a fi ”efectele secundare” ale tratamentului. Aceste răspunsuri sunt cunoscute sub numele de „efectul placebo”.

Există unele condiţii în care un placebo poate produce rezultate chiar şi atunci când oamenii ştiu că iau un placebo. Studiile arată că simptomele includ printre altele depresie, dureri, tulburări de somn.

Nocebo este exact opusul placebo și se referă la atragerea unor efecte negative, tot prin intermediul creierului. Uneori, organul suprem pe care încă nu-l cunoaștem suficient de bine, poate lucra în detrimentul nostru. Când vine vorba de sănătate, știm cu toții că pastilele au, pe lângă efectele pozitive clare, o serie de efecte adverse posibile. Ei bine, aici apare întrebarea: ce rol are creierul în generarea unor efecte adverse?

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

9 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

9 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

10 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

10 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

11 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

11 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică