Categories: Ştiri sănătate

STUDIU: Majoritatea românilor sunt conștienți de pericolul pe care îl reprezintă coronavirusul

Potrivit unui studiu realizat de ICCV, majoritatea românilor sunt conștienți de pericolul pe care coronavirusul îl implică. După un an de pandemie, tot mai puțini români consideră că virusul nu prezintă un risc sau că nu există.

La începutul pandemiei, foarte multe persoane erau de părere că virusul nu este o amenințare reală. Într-un an, acest lucru s-a schimbat radical. În prezent, majoritatea românilor recunosc riscul infectării cu virusul, motiv pentru care au acceptat imunizarea.

Majoritatea românilor recunosc pericolul pe care coronavirusul îl implică

Potrivit Rador, majoritatea românilor sunt conştienţi de pericolul pe care îl reprezintă coronavirusul, iar aproximativ jumătate din populaţie consideră că pandemia va dura cel puţin doi – trei ani, reiese dintr-un studiu realizat de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române.

Sociologul Iulian Stănescu – cercetător ştiinţific în cadrul Institutului – a precizat că proporţia celor care consideră că virusul nu există a scăzut faţă de acum un an, ajungând la mai puţin de 10%. O altă constatare a studiului se referă la scăderea solidarităţii şi a încrederii între români, în timpul pandemiei.

„În situații de criză socială, cum a fost această epidemie, dar desigur pot fi situații de război, sau atacuri teroriste, sau crize de altă natură, unele societăți cunosc o creștere a nivelului de coeziune, altele cunosc, din păcate, o scădere.

Societatea românească face parte din a doua categorie și putem spune că la mai bine de un an și trei luni de la debutul pandemiei, țesutul social se resimte, organismul social al României este vlăguit.

Cu alte cuvinte, putem afirma că suntem o societate mai puțin rezilientă, reziliență înseamnă capacitatea unei colectivități, chiar a unei societăți, de a rezista, de a absorbi mai ușor șocuri, crize sociale”, declară Iulian Stănescu.

De asemenea, persoanele cu studii superioare şi cele în vârstă sunt categoriile de populaţie cele mai favorabile imunizării anti-COVID în România, reiese dintr-un sondaj realizat de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române.

În medie, românii estimează că puțin peste jumătate dintre adulți se vor vaccina împotriva COVID-19, iar această valoare este întărită de faptul că aproximativ 56% dintre cei care au răspuns la întrebări ar recomanda unei persoane apropiate să se imunizeze, arată concluziile analizei ICCV și Elicom, un operator de telecomunicații.

Recent Posts

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

7 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

7 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

8 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

8 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

9 ore ago

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

9 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra