Sari la conținut

STUDIU: Majoritatea românilor sunt conștienți de pericolul pe care îl reprezintă coronavirusul

Potrivit unui studiu realizat de ICCV, majoritatea românilor sunt conștienți de pericolul pe care coronavirusul îl implică. După un an de pandemie, tot mai puțini români consideră că virusul nu prezintă un risc sau că nu există.

La începutul pandemiei, foarte multe persoane erau de părere că virusul nu este o amenințare reală. Într-un an, acest lucru s-a schimbat radical. În prezent, majoritatea românilor recunosc riscul infectării cu virusul, motiv pentru care au acceptat imunizarea.

Majoritatea românilor recunosc pericolul pe care coronavirusul îl implică

Potrivit Rador, majoritatea românilor sunt conştienţi de pericolul pe care îl reprezintă coronavirusul, iar aproximativ jumătate din populaţie consideră că pandemia va dura cel puţin doi – trei ani, reiese dintr-un studiu realizat de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române.

Sociologul Iulian Stănescu – cercetător ştiinţific în cadrul Institutului – a precizat că proporţia celor care consideră că virusul nu există a scăzut faţă de acum un an, ajungând la mai puţin de 10%. O altă constatare a studiului se referă la scăderea solidarităţii şi a încrederii între români, în timpul pandemiei.

„În situații de criză socială, cum a fost această epidemie, dar desigur pot fi situații de război, sau atacuri teroriste, sau crize de altă natură, unele societăți cunosc o creștere a nivelului de coeziune, altele cunosc, din păcate, o scădere.

Societatea românească face parte din a doua categorie și putem spune că la mai bine de un an și trei luni de la debutul pandemiei, țesutul social se resimte, organismul social al României este vlăguit.

Cu alte cuvinte, putem afirma că suntem o societate mai puțin rezilientă, reziliență înseamnă capacitatea unei colectivități, chiar a unei societăți, de a rezista, de a absorbi mai ușor șocuri, crize sociale”, declară Iulian Stănescu.

De asemenea, persoanele cu studii superioare şi cele în vârstă sunt categoriile de populaţie cele mai favorabile imunizării anti-COVID în România, reiese dintr-un sondaj realizat de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii al Academiei Române.

În medie, românii estimează că puțin peste jumătate dintre adulți se vor vaccina împotriva COVID-19, iar această valoare este întărită de faptul că aproximativ 56% dintre cei care au răspuns la întrebări ar recomanda unei persoane apropiate să se imunizeze, arată concluziile analizei ICCV și Elicom, un operator de telecomunicații.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel