Categories: Ştiri sănătate

STUDIU: Peste jumătate dintre români vor să renunţe la fumat

Cu ocazia Zilei Mondiale Antifumat celebrată pe 31 mai, Comisia Europeană a publicat rezultatele unui studiu paneuropean care dezvăluie obiceiurile şi percepţiile cetăţenilor UE despre fumat.

Potrivit rezultatelor, majoritatea românilor fumează 10-20 de ţigări pe zi  şi peste jumătate (56,3%) dintre românii care fumează au declarat că și-au propus să renunțe la acest obicei în anul următor.

80% dintre români consideră voința elementul principal care i-ar ajuta să renunțe la fumat, în timp ce 43% au spus că motivarea poate avea o contribuție decisivă în acest proces.

„În ceea ce privește procesul de renunțare la fumat, este foarte important să cunoaștem atât factorii intrinseci, cât și cei extrinseci care facilitează renunțarea. Este interesant faptul că o parte foarte mare dintre respondenți consideră că secretul renunțării stă în ei înșiși. Motivația are un rol foarte important, iar identificarea ei reprezintă cheia succesului unui episod de sevraj nicotinic”, a declarat doamna doctor Ioana Munteanu, Președintele Secțiunii de Tabacologie a Societății Române de Pneumologie.

Aproximativ 28% dintre fumătorii români întâmpină dificultăți în a rezista impulsului de a fuma atunci când savurează ceai sau cafea. 27% consideră dificilă socializarea cu alți fumători dacă vor să renunțe, iar 22% sunt cel mai tentați de „țigara de dimineață”. Întrebați cum s-ar simți dacă ar reuși să nu mai fumeze, 42% dintre români au declarat că ar fi mândri. Tot 42% dintre respondenți consideră că s-ar simți mai sănătoși și ar fi mai atenți la starea lor de sănătate.

Campania paneuropeană „Ex-fumătorii sunt de neoprit” (2011-2013) are ca obiectiv încurajarea locuitorilor de pe continentul European să renunțe la fumat. Abordarea campaniei mută accentul de pe riscurile fumatului pe efectele benefice ale renunțării la acest obicei, punând în lumină realizările ex-fumătorilor și oferind sfaturi practice pentru a renunța.

Această iniţiativă a Comisiei Europene se adresează în principal celor aproximativ 28 de milioane de fumători din UE cu vârste între 25 şi 34 de ani şi are la bază instrumentul consacrat iCoach, o platformă digitală inovatoare pentru sănătate.

 

Recent Posts

Alertă ANM: România, lovită de un nou ciclon. Sfârșit de lună cu ploi zilnice. Când se încălzește vremea

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în următoarele 2-3 zile vom avea parte de vreme…

21 de minute ago

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat, spun oamenii de știință

Dacă faci asta în timp ce conduci, s-ar putea să fii un psihopat. Noi cercetări…

51 de minute ago

Apar semafoarele cu patru culori: roșu, galben, verde și alb. Care este explicația

Nu peste mult timp am putea avea semafoare cu patru culori: roșu, galben, verde și…

o oră ago

Patru zodii vor câștiga MULȚI bani în luna iunie. Vin câștiguri din toate părțile și au noroc pe toate planurile

Patru zodii vor câștiga MULȚI bani. Începând cu luna iunie, nativii din Berbec, Scorpion, Capricorn…

2 ore ago

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

11 ore ago

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

12 ore ago

Citeste si: