marți, august 3, 2021

Cu ocazia Zilei Mondiale Antifumat celebrată pe 31 mai, Comisia Europeană a publicat rezultatele unui studiu paneuropean care dezvăluie obiceiurile şi percepţiile cetăţenilor UE despre fumat.

Potrivit

rezultatelor, majoritatea românilor fumează 10-20 de ţigări pe zi  şi peste jumătate (56,3%) dintre românii care fumează au declarat că și-au propus să renunțe la acest obicei în anul următor.

80% dintre români consideră voința elementul principal care i-ar ajuta să renunțe la fumat, în timp ce 43% au spus că motivarea poate avea o contribuție decisivă în acest proces.

„În ceea ce privește procesul de renunțare la fumat, este foarte important să cunoaștem atât factorii intrinseci, cât și cei extrinseci care facilitează renunțarea. Este interesant faptul că o parte foarte mare dintre respondenți

consideră că secretul renunțării stă în ei înșiși. Motivația are un rol foarte important, iar identificarea ei reprezintă cheia succesului unui episod de sevraj nicotinic”, a declarat doamna doctor Ioana Munteanu, Președintele Secțiunii de Tabacologie a Societății Române de Pneumologie.

Aproximativ 28% dintre fumătorii români întâmpină dificultăți în a rezista impulsului de a fuma atunci când savurează ceai sau cafea. 27% consideră dificilă socializarea cu alți fumători dacă vor să renunțe, iar 22% sunt cel mai tentați de „țigara de dimineață”. Întrebați cum s-ar simți dacă ar reuși

să nu mai fumeze, 42% dintre români au declarat că ar fi mândri. Tot 42% dintre respondenți consideră că s-ar simți mai sănătoși și ar fi mai atenți la starea lor de sănătate.

Campania paneuropeană „Ex-fumătorii sunt de neoprit” (2011-2013) are ca obiectiv încurajarea locuitorilor de pe continentul European să renunțe la fumat. Abordarea campaniei mută accentul de pe riscurile fumatului pe efectele benefice ale renunțării la acest obicei, punând în lumină realizările ex-fumătorilor și oferind sfaturi practice pentru a renunța.

Această iniţiativă a Comisiei Europene se adresează în principal

celor aproximativ 28 de milioane de fumători din UE cu vârste între 25 şi 34 de ani şi are la bază instrumentul consacrat iCoach, o platformă digitală inovatoare pentru sănătate.

 

Ultimele stiri

Parteneri