Studiu. Zona Zoster, un nou efect advers al vaccinului anti-covid?

Studiu. Zona Zoster, un nou efect advers al vaccinului anti-covid?

Potrivit unu studiu al oamenilor de știință din Israel, infecția cu herpes ar putea fi declanșată de vaccinarea anti-covid. Cercetătorii de la  Tel Aviv Sourasky Medical Center și Carmel Medical Center din Haifa au constatat că riscul de a dezvolta Zona Zoster crește la persoanele cu boli reumatice inflamatorii autoimune.

Zona Zoster, un nou efect advers al vaccinului anti-covid

Herpesul Zoster tinde să se dezvolte mai mult la persoanele cu vârsta peste 50 de ani. Potrivit Jerusalem Post, vaccinul anti-covid ar putea fi „un declanșator” la unii pacienți.

„Nu putem spune că vaccinul este cauza în acest moment. Putem spune că ar putea fi un factor declanșator la unii pacienț. (…) Nu ar trebui să speriem oamenii. Mesajul general este să te vaccinezi. Este doar important să fii conștient”, a declarat cercetătorului principal dr. Victoria Furer, medicul coordonator al studiului.

Studiul a fost realizat pe 491 de pacienți și 99 de controale la spitale. Dintre cei 491 de pacienți, 1,2% (șase persoane) au dezvoltat Zona Zoster. Cinci subiecți au dezvoltat răni asociate herpesului după prima doză, iar un al șaselea după a doua doză.

Cinci dintre cei șase pacienți care au dezvoltat herpesul erau tineri, aveau cazuri ușoare de boli autoimune și luau puține sau niciun medicament pentru tratament. Se presupune, astfel, că nu ar fi trebuit să aibă un risc crescut de a dezvolta Zona Zoster.

Dr. Victoria Furer a adăugat că, înaintea vaccinării anti-covid, pacienții cu boli autoimune reumatice ar putea primi vaccinul împotriva herpes zoster.

Ce este Zona Zoster și cum se manifestă

Zona zoster apare drept urmare a actiunii virusului varicelo-zosterian, acelasi care determina si una dintre bolile copilariei, varicela. Este nevoie de o infectie primara pentru ca virusul sa se localizeze la radacina nervilor, unde ramane in stare de hibernare pana cand anumiti factori il reactiveaza.

Astfel, in conditii de stres, sarcina, boli neoplazice, imunosupresie, virusul se poate reactiva pe caile senzitive, determinand eruptiile specifice la nivel cutanat.

  • Apare frecvent la varstnici si la pacientii infectati HIV si este mai sever la pacientii imunocompromisi.
  • Se manifesta ca o eruptie dureroasa de buchete de vezicule cu lichid.
  • Tratamentul se face cu medicamente antivirale care sunt cu atat mai eficiente cu cat sunt administrate in primele 72 de ore.
  • Principala complicatie este nevralgia postherpetica care apare la 10-15% dintre pacienti si se manifesta cu durere care poate persista luni de zile dupa ce veziculele au disparut.

Recent Posts

Mare atenție, șoferi! Pedeapsă cu închisoarea dacă faceți această greșeală

Mare atenție, șoferi!  Proiect de lege înăsprit pentru șoferi. Pedepse mai mari pentru cetățenii prinși băuți…

16 minute ago

Amețeli și dureri de cap. Află ce se întâmplă atunci când îți pierzi echilibrul

Amețelile și durerile de cap pot fi simptome ale unor probleme de sănătate care afectează…

46 de minute ago

Pensia privată: Informatii ulile despre banii românilor de la bătrânețe

Sistemul de pensii private din România a fost introdus în 2008, odată cu crearea Pilonului…

o oră ago

Sfârșitul lumii este aproape: O clarvăzătoare a dezvăluit data exactă a Apocalipsei și detalii terifiante despre ” Antihrist”

Mhoni Vidente a generat agitație pe rețelele de socializare cu ultima sa predicție despre sfârșitul…

2 ore ago

Oamenii de știință: acest obicei din copilărie crește riscul de demență

Un obicei din copilărie este asociat cu un risc crescut de a dezvolta demență mai…

2 ore ago

Citeste si: