Sari la conținut

Studiu. Zona Zoster, un nou efect advers al vaccinului anti-covid?

Studiu. Zona Zoster, un nou efect advers al vaccinului anti-covid?

Potrivit unu studiu al oamenilor de știință din Israel, infecția cu herpes ar putea fi declanșată de vaccinarea anti-covid. Cercetătorii de la  Tel Aviv Sourasky Medical Center și Carmel Medical Center din Haifa au constatat că riscul de a dezvolta Zona Zoster crește la persoanele cu boli reumatice inflamatorii autoimune.

Zona Zoster, un nou efect advers al vaccinului anti-covid

Herpesul Zoster tinde să se dezvolte mai mult la persoanele cu vârsta peste 50 de ani. Potrivit Jerusalem Post, vaccinul anti-covid ar putea fi „un declanșator” la unii pacienți.

„Nu putem spune că vaccinul este cauza în acest moment. Putem spune că ar putea fi un factor declanșator la unii pacienț. (…) Nu ar trebui să speriem oamenii. Mesajul general este să te vaccinezi. Este doar important să fii conștient”, a declarat cercetătorului principal dr. Victoria Furer, medicul coordonator al studiului.

Studiul a fost realizat pe 491 de pacienți și 99 de controale la spitale. Dintre cei 491 de pacienți, 1,2% (șase persoane) au dezvoltat Zona Zoster. Cinci subiecți au dezvoltat răni asociate herpesului după prima doză, iar un al șaselea după a doua doză.

Cinci dintre cei șase pacienți care au dezvoltat herpesul erau tineri, aveau cazuri ușoare de boli autoimune și luau puține sau niciun medicament pentru tratament. Se presupune, astfel, că nu ar fi trebuit să aibă un risc crescut de a dezvolta Zona Zoster.

Dr. Victoria Furer a adăugat că, înaintea vaccinării anti-covid, pacienții cu boli autoimune reumatice ar putea primi vaccinul împotriva herpes zoster.

Ce este Zona Zoster și cum se manifestă

Zona zoster apare drept urmare a actiunii virusului varicelo-zosterian, acelasi care determina si una dintre bolile copilariei, varicela. Este nevoie de o infectie primara pentru ca virusul sa se localizeze la radacina nervilor, unde ramane in stare de hibernare pana cand anumiti factori il reactiveaza.

Astfel, in conditii de stres, sarcina, boli neoplazice, imunosupresie, virusul se poate reactiva pe caile senzitive, determinand eruptiile specifice la nivel cutanat.

  • Apare frecvent la varstnici si la pacientii infectati HIV si este mai sever la pacientii imunocompromisi.
  • Se manifesta ca o eruptie dureroasa de buchete de vezicule cu lichid.
  • Tratamentul se face cu medicamente antivirale care sunt cu atat mai eficiente cu cat sunt administrate in primele 72 de ore.
  • Principala complicatie este nevralgia postherpetica care apare la 10-15% dintre pacienti si se manifesta cu durere care poate persista luni de zile dupa ce veziculele au disparut.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel