Categories: Expertul zilei

Sutien cu ultrasunete pentru depistarea precoce a cancerului de sân

Sutien cu ultrasunete. Descoperirea recentă a unui om de știință de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Statele Unite ajută femeile să încorporeze un scaner cu ultrasunete în sutiene, cu scopul de a permite pacienților cu risc ridicat de cancer să se monitorizeze.

Canan Dagdeviren, un cunoscut om de știință din Turcia, celebră pentru munca ei revoluționară privind tehnologiile medicale portabile, a inventat un scaner cu ultrasunete portabil, care poate detecta cancerul de sân fără a vizita spitalul.

Sutien cu ultrasunete pentru depistarea precoce a cancerului de sân

Dispozitivul poate fi integrat în sutien, pentru depistarea precoce a cancerului de sân la femeile cu risc crescut: testat pe o femeie de 71 de ani, s-a dovedit că produce imagini cu o rezoluție comparabilă cu cea a sondelor ecografice utilizate în centre medicale.

Rezultatele au fost publicate în revista „Science Advances” de către cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Statele Unite.

Dispozitivul, puțin mai gros decât un plasture, este imprimat în 3D cu o structură de tip fagure, care se adaptează la forma sânului. Pentru a imprima imagini ale întregului sân, folosește un scaner cu ultrasunete plasat în interiorul unui mic tracker, care poate fi mutat în șase poziții diferite.

De asemenea, scanerul poate fi rotit pentru a captura imagini din unghiuri diferite și nu necesită competențe specifice pentru a funcționa.

Testat pe o femeie de 71 de ani cu antecedente de chisturi mamare, s-a dovedit a fi capabil să detecteze formațiuni de până la trei milimetri (diametrul tumorilor în stadiu incipient) până la o adâncime de opt centimetri.

Credit foto: Canan Dagdeviren

Canan Dagdeviren, celebră pentru invențiile sale

Canan Dagdeviren a fost inspirată de mătușa ei care a murit în termen de șase luni de la diagnosticul ei de cancer de sân, deși a fost supusă în mod regulat un screening.

Câteva dintre cele mai proeminente invenții ale lui Dagdeviren includ un stimulator cardiac care poate fi purtat și o mașină care poate diagnostica cancerul de piele în 10 secunde. Dispozitivul este lipit pe piele ca un tatuaj și oferă rezultate în mai puțin de 10 secunde.

Ea este, de asemenea, primul om de știință turc care a fost selectat pentru calitatea de membru al Academiei Young Harvard.

Cancerul de sân se poate depista cu ajutorul a două investigații imagistice non-invazive, ecografia, indicată după 35 de ani, în timp ce mamografia este indicată după vârsta de 40 de ani.

De asemenea, primul semn poate să fie depistat în urma autopalpării sânilor, iar în cazul în care apare o suspiciune se recomandă prezentarea la medicul ginecolog, care va decide pașii următori.

Pentru confirmarea diagnosticului este nevoie să fie efectuată biopsia, care ajută inclusiv la stadializarea tumorii.

Cancerele care se dezvoltă în intervalul de timp dintre mamografiile programate în mod regulat reprezintă 20-30% din toate cazurile de cancer de sân și tind să fie mai agresive decât cele găsite în timpul examenelor de rutină.

Pentru a ajuta aceste femei, cercetătoarea Canan Dagdeviren s-a gândit să dezvolte un dispozitiv de diagnostic portabil, care să permită o monitorizare mai continuă pentru a crește rata de supraviețuire cu până la 98%.

Recent Posts

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

25 de minute ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

10 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

10 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

11 ore ago

Retenția de apă, semnul unei boli de inimă. Cum eliminăm apa în exces

Excesul de lichide din organism poate fi cauzat de diferite motive, cum ar fi consumul…

11 ore ago

A avut dureri de cap luni întregi, a mers la spital și i-a uimit pe medici / FOTO

Durerea de cap cauzată de un vierme parazitar este extrem de rară, deoarece de obicei…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra