Țânțarul TIGRU asiatic transmite trei boli grave. Cum să te protejezi

Țânțarul tigru asiatic, recunoscut a fi purtător de viruși care pot transmite peste 20 de afecțiuni grave, este original din zona Asiei, însă în ultimul timp a ajuns și în regiunea Europei și devine din ce în ce mai răspândit în toată România.

Afla tot ce trebuie să știți despre țânțarul tigru și cum să vă protejați de el în această vară

Originar din Asia, țânțarul tigru s-a răspândit în toată Europa. Acesta este o insectă foarte adaptabilă! Poate ajunge în diferit locuri ale lumii cu avionul sau cu barca, prin intermediul transportului de mărfuri în care se puteau găsi ouă.

Țânțarul tigru: cum să-l recunoști?

Țânțarul tigru este mai mic decât țânțarul clasic. Este negru, cu dungi albe pe corp, o linie albă longitudinală în poziție centrală pe torace și inele albe pe picioare. Aripile sale sunt, de asemenea, negre. Și are o singură pereche de aripi funcționale.

Spre deosebire de țânțarii tradiționali, care mușcă mai mult seara și noaptea și dorm în timpul zilei, „țânțarul tigru mușcă mai mult dimineața și după-amiaza târziu”, avertizează experții.

Mușcătura țânțarului tigru: care sunt simptomele?

A fi mușcat de un țânțar tigru este mai dureros decât a fi mușcat de un țânțar tradițional.

Imediat după ce te-a înțepat apar mâncărimi instantanee”, explică Aline Légipont. Apare apoi o înroșire cu diametrul de 2 până la 3 cm, cu o bășică de aproximativ 5 mm în centrul ei.

Ce trebuie făcut după o mușcătură de țânțar tigru?

În cele mai multe cazuri, mușcătura țânțarului tigru este benignă, este suficient să se curețe cu apă și săpun și, dacă este necesar, să se aplice o cremă calmantă cu un antihistaminic.

De asemenea, puteți folosi uleiuri esențiale.  Amestecați 2 ml de ulei esențial de levănțică, 2 ml de ulei esențial de lemongrass, 1 ml de ulei esențial de mentă în 5 ml de ulei de calendula și aplicați între 3 și 10 picături din acest preparat de 3-5 ori pe zi la adulți.

Și la copii, poate fi folosit acest preparat. Dar trebuie să amestecați mai întâi o picătură din această soluție cu 2 picături de ulei de calendula, spune farmacistul, și să nu depășiți 3 aplicații pe zi.

Țânțarul tigru: ce boli poate transmite?

Mușcătura țânțarului tigru poate fi un vector pentru trei boli grave: dengue, zika și chikungunya.

Zika provoacă febră, o erupție cutanată, dureri de cap, conjunctivită, dureri musculare și articulare, potrivit Sante Magazin.

Febra Dengue provoacă febră mare, de peste 40°C, dureri de cap, dureri de spate, adenopatii, greață, erupții cutanate și dureri musculare. Este potențial fatală, deoarece poate duce la detresă respiratorie, hemoragie.

Chikungunya provoacă oboseală, dureri articulare severe, greață și apariția bruscă a febrei. Poate provoca complicații cardiace, neurologice și oculare.”

Cum să vă protejați de țânțarul tigru?

Trebuie să combinați mai multe soluții pentru a multiplica eficiența. Țânțarul tigru iubește apa stătută.

Este important să supravegheați jgheaburile, să goliți cupele de plante verzi, să goliți sifoanele, să puneți deoparte uneltele de grădinărit care primesc apă de ploaie, să verificați dacă nu există apă stagnantă sub dalele teraselor, să uscați pivnițele… De asemenea, apreciază paturile dense și joase. „La domiciliu, preferă parterul în locul etajelor superioare”, avertizează Aline Légipont, farmacist.

Purtați haine lungi și de culoare deschisă

Pentru a evita să fiți mușcat, „nu uitați să purtați haine lejere, cu mâneci lungi și pantaloni, toate în culori deschise, deoarece țânțarul tigru este atras de culorile închise”, spune farmacista.

Dr. Tudor Ciuhodaru a făcut o listă cu semnele la care trebuie să fim atenți în cazul în care ne-au înțepat țânțari, dar și când trebuie să ne prezentăm la camera de gardă.

”Semnal de alarmă. Nu neglijați înțepăturile de țânțari. Pot deveni letale. Sunt 5 semne de alarmă care impun prezentarea de urgență la spital.

1. Sunt 5 semne de alarmă care impun prezentarea la urgență: febră ridicată însoțită de durere de cap intensă, vărsături, stare generală alterată, sensibilitate crescută la lumină apărute la 2-8 zile după înțepătura de țânțar.

2. Este necesară spitalizarea și tratarea cu medicație intravenoasă.

3. Nu exista un tratament specific pentru virusul West Nile.

4. În cazul formelor de severitate medie (1 din 5 cazuri) ce evoluează cu febră, cefalee, grețuri, vărsături, dureri musculare și articulare, urticarie, rar limfadenopatie) starea pacientului se îmbunătățește cam după 7-10 zile.

5. Prevenția rămâne cea mai bună alternativă:

a) Evitați înțepăturile de țânțar (chiar dacă ieșiți afară pentru scurt timp). Intervalul dintre apusul și răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de tânțari. Evitați activitățile în aer liber în această perioadă sau

b) Folosiți pe pielea expusă substanțe care resping insectele. Substanțele pe bază de permethrin nu se aplică direct pe piele.

c) Purtați haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și ciorapi. (!!!) Țânțarii pot înțepa și prin haine. Aplicarea de substanțe care resping țânțarii pe bază de pemethrin pe suprafața hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecție.

d) Utilizați și verificați integritatea plaselor contra insectelor.

e) Puteți limita înmulțirea tânțarilor reducând locurile în care băltește apa (din jurul caselor și din subsolurile blocurilor)”, a scris dr. Tudor Ciuhodaru pe contul său de Facebook.

Recent Posts

O doctoriță celebră a murit subit la 48 de ani. Persoanele care au cunoscut-o sunt în stare de ȘOC

Cunoscutul doctor Donna Matthew a murit. Starcom Network News a anunțat că Dr. Matthew, în…

25 de minute ago

Uleiul care abundă în vitamina E. Este un antioxidant natural și nu conține grăsimi trans

Uleiul este un ingredient esențial în orice bucătărie și există mii de varietăți din care…

55 de minute ago

EL ar fi adevăratul iubit al Simonei Halep. Nu este cel despre care a scris deja toată presa

Simona Halep a publicat pe rețelele de socializare numeroase buchete de flori, ceea ce arată…

o oră ago

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

2 ore ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

2 ore ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică