Categories: Ştiri sănătate

Te poți infecta cu virusul SARS-CoV-2 în aer liber? Iată care sunt riscurile

Încă de la începutul pandemiei, purtarea măștii de protecție este obligatorie și în spațiile deschise. Cele mai multe persoane sunt tentate să renunțe la mască în această circumstanță, însă specialiștii atenționează că riscul de a te infecta cu virusul SARS-CoV-2 în aer liber nu este exclus. 

Este adevărat că acet risc este mult mai mic, comparativ cu riscul de infectare în spații închise. În aer liber, curenții de aer diminuează concentrația virusului și, de asemenea, particulele expirate de o persoană infectată se usucă mult mai rapid.

Cu toate acestea, masca de protecție este esențială în spațiile deschise aglomerate, unde riscul de infectare cu SARS-CoV-2 crește în mod considerabil.

Riscurile infectării cu virusul SARS-CoV-2 în aer liber

Specialiștii susțin că riscul de infectare în aer liber este mult mai mic, însă nu este exclus. Din acest motiv, purtarea măștii în aer liber este esențială.

Aceasta pentru că circulaţia aerului este mult mai intensă afară. Curenţii de aer slăbesc rapid concentraţia iniţială”, explică Nico Mutters, şeful Instititului pentru Igienă şi Sănătate Publică din cadrul Clinicii Universitare Bonn, în discuţia cu DW, potrivit Adevărul.

Şi Birgit Wehner, specializată în analiza aerosolilor la Institutul Leibniz pentru Cercetări Troposferice spune că picăturile expirate se usucă mai repede afară şi se diluează mai rapid. Într-un document prezentat de Societatea pentru Cercetarea Aerosolilor, semnat şi de Wehner, se arată însă că, în cazul unor aglomerări, fără respectarea distanţei, pericolul infectării în aer liber nu este exclus.

Aşadar, şi în aer liber trebuie respectată distanţarea de 1,5 până la 2 metri.

„Dacă nu respectaţi această distanţă şi dacă vă poziţionaţi frontal şi vorbiţi tare, cântaţi, strigaţi, scuipaţi, atunci vă puteţi infecta prin picături, adică prin salivă”, spune virusologul Alexander Kekulé în interviul acordat DW.

El este cunoscut în Germania pentru criticile frecvente la adresa măsurilor loate de guvernul federal, el fiind convinsă că trebuie găsit un mod de a convieţui cu COVID-19 fără a îngrădi prea mult viaţa socială.

Distanţarea socială este efectivă şi în cazul noilor tulpini, a mai precizat virusologul. Kekulé precizează că: „Noile tulpini nu zboară mai departe, ceea ce este foarte important de menţionat.” Acestea sunt ceva mai contagioase, dar actualele măsuri rămân valabile.

 

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

9 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

10 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

10 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

11 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

11 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

12 ore ago

Citeste si: