Sari la conținut

Cum te apără masca de protecție de forme mai grave de COVID-19?

masca de protecție

Încă de la începutul pandemiei, specialiștii au încurajat purtarea măștii atât în public, cât și în spațiile închise, aglomerate. Este dovedit că acest lucru te protejează de o posibilă infectare cu virusul SARS-CoV-2, însă ultimele studii au demonstrat că masca de protecție reduce riscul de a dezvolta forme mai grave de COVID-19.

Până în acest moment, medicii au recomandat purtarea măștii pentru a preveni răspândirea virusului, însă noile studii arată că masca este într-adevăr o barieră fizică ce reduce cantitatea de virus ajuns la purtător.

Potrivit unui specialist din cadrul Universității de Medicină din Tulane, Robert F. Garry Jr., cantitatea virusului determină intensitatea simptomelor și severitatea formei prin care acesta se manifestă.  De obicei, în privința virușilor, cu cât doza contractată este mai mare, cu atât mai puternice vor fi simptomele.  În cazul în care doza contractată.

Masca de protecție reduce riscul de a dezvolta forme mai grave de Covid-19

Cu atât mai mult, Conform The Economist, cercetătorii Joseph Courtney și Ad Bax din Bethesda, Maryland, SUA, ar fi găsit încă un motiv pentru care măștile de protecție îi protejează pe oameni și de forme mai severe ale bolii.

Potrivit cercetătorilor, chiar dacă se știe că o cantitate de virus mai mică pătrunsă în organism poate duce la o formă mai ușoară a bolii, acum se iau în vedere și umiditatea, sistemul imunitar și puterile protective ale mucusului.

În lucrarea lor publicată în Biophysical Journal, cercetătorii explică faptul că umiditatea creată în interiorul măștii ar putea oferi un avantaj semnificativ sistemului imunitar celor ce o poartă. Umiditatea scăzută tinde să usuce tractul respirator, creând astfel condiții prielnice virusurilor, în timp ce masca umezește aerul inspirat și ajută sistemul imunitar.

Ce mască este mai eficientă?

Răspândirea directă a virusului se face prin particulele eliberate de o persoană infectată.  Aceste particule pot fi oprite înainte de a ajunge în organism de o mască de protecție folosită corespunzător. Potrivit doctorului Robert F. Garry Jr., o mască din material textil poate bloca virusul în proporție de 40-50%, în timp ce măștile N95 au o eficiență de până la 95%.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel