Tensiunea arterială oscilantă crește riscul de demență la persoanele în vârstă. STUDIU

Risc de demență. Un nou studiu a descoperit că fluctuațiile scurte ale tensiunii arteriale, pe parcursul unei zile sau mai multor zile, cresc riscul de demență la adulții în vârstă.

Descoperirile sugerează că variabilitatea tensiunii arteriale ar putea servi ca un marker clinic precoce al deteriorării cognitive.

Riscurile pentru sănătate ale hipertensiunii arteriale sau hipertensiunii arteriale sunt bine cunoscute și includ un risc crescut de a dezvolta demență. În ultimii ani, totuși, datorită monitoarelor portabile, non-invazive de tensiune arterială (TA), variabilitatea TA a câștigat importanță ca factor determinant al riscului pentru sănătate.

Acum, un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Australia de Sud a corelat fluctuațiile scurte ale tensiunii arteriale – pe o zi, câteva zile sau săptămâni – cu riscul de demență la adulții în vârstă.

„Tratamentele clinice se concentrează pe hipertensiune arterială ignorând în același timp variabilitatea tensiunii arteriale. Tensiunea arterială poate fluctua în diferite intervale de timp – scurte și lungi – și acest lucru pare să mărească riscul de demență și sănătatea vaselor de sânge”, a spus Daria Gutteridge, autorul principal al studiului, publicat în Cerebral Circulation – Cognition and Behavior.

Tensiunea arterială oscilantă crește riscul de demență la persoanele în vârstă. STUDIU

Cercetătorii au recrutat 70 de adulți sănătoși, cu vârsta cuprinsă între 60 și 80 de ani, fără semne de demență sau tulburări cognitive. Participanților li s-a monitorizat TA și au fost supuși unui test de cogniție.

Cercetătorii au măsurat, de asemenea, rigiditatea arterială în creierul și arterele participanților. Rigiditatea arterială este un factor de risc cardiovascular bine stabilit pentru afectarea cognitivă și are o relație puternică bidirecțională cu hipertensiunea arterială. TA sistolică, numărul „de sus”, este o măsură a presiunii din artere atunci când inima bate. Cifra „de jos”, TA diastolică, este presiunea din artere atunci când inima se odihnește între bătăi. Prin urmare, la o TA de 120/60, 120 este TA sistolică, iar 60 este cea diastolică.

Cercetătorii au descoperit că TA sistolice ridicate, precum și variabilitatea TA diastolică pe termen scurt și lung au fost asociate cu o funcționare cognitivă mai slabă, independent de TA medie. Variabilitatea mai mare a TA pe termen scurt a fost asociată cu o atenție mai slabă și o viteză psihomotorie, în timp ce variabilitatea zilnică a TA a fost legată negativ de funcționarea executivă.

Variabilitatea mai mare a TA sistolică pe termen scurt a fost asociată cu o rigiditate arterială mai mare, iar variabilitatea mai mare a TA pe termen scurt diastolică a fost asociată cu o rigiditate arterială mai mică.

„Am descoperit că o variabilitate mai mare a tensiunii arteriale într-o zi, precum și pe parcursul zilelor, a fost legată de performanța cognitivă redusă”, a spus Gutteridge. „Am descoperit, de asemenea, că variațiile mai mari ale tensiunii arteriale au fost legate de o rigiditate mai mare a vaselor de sânge în artere”.

Aceste rezultate indică faptul că diferitele tipuri de variabilitate a tensiunii arteriale reflectă probabil mecanisme biologice subiacente diferite și că variația tensiunii arteriale sistolice și diastolice sunt ambele importante pentru funcția cognitivă la adulții în vârstă.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

32 de minute ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

o oră ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

2 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

2 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

3 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

3 ore ago

Citeste si: