Sari la conținut

Există sau nu așa-numitul „loc al lui Dumnezeu” în CREIER? Oamenii de știință au identificat circuitul creierului pentru spiritualitate

creierul uman
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Oamenii de știință au identificat partea creierului legată de experiența religiei și a spiritualității

Există sau nu așa-numitul „loc al lui Dumnezeu” în CREIER? Oamenii de știință au identificat circuitul creierului pentru spiritualitate .

Oamenii de știință au bănuit de mult timp că religiozitatea și spiritualitatea ar putea fi „cartografiate” pe anumite circuite ale creierului, dar locația acelor circuite rămânea necunoscută.

Acum, un nou studiu Harvard care folosește o tehnologie nouă și conectomul uman, o hartă a conexiunilor neuronale, a identificat un circuit cerebral care pare să medieze acel aspect al personalității noastre.

Studiul, care apare în Biological Psychiatry, este condus de Michael Ferguson, PhD, un investigator în Centrul pentru Terapie a Circuitelor Creierului de la Spitalul Brigham and Women’s, Boston, MA, SUA.

Oamenii de știință au localizat partea creierului legată de experiența religiei și a spiritualității

Cercetarea arată că circuitele cerebrale ale spiritualității se centrează în jurul unei zone ale trunchiului cerebral numită Periaqueductal Gri (PAG). Acesta este cunoscut sub numele de „gri central”, care este materia cenuşie situată în apropiere de mezencefal, ajutând la controlul durerii.

„Pacienții raportează în mod obișnuit că experiențele spirituale și religioase sunt printre cele mai semnificative evenimente din viață. Cu toate acestea, din punct de vedere istoric, știința medicală a fost timidă să studieze empiric impactul spiritualității sau mecanismele sale fiziologice”, a spus dr. Ferguson.

„Acum, ne aflăm într-un moment de deschidere culturală suficientă în știință, împreună cu competența tehnologică de prag în cartografierea creierului, încât nu trebuie să mai fim atât de timizi să examinăm spiritualitatea folosind cele mai bune metode științifice ale noastre.”

Unii oameni cu boli neurologice, cum ar fi schizofrenia, experimentează halucinații sau idei de natură religioasă sau spirituală. Și studiile anterioare au arătat că persoanele cu un anumit tip de epilepsie sau cu leziuni în anumite zone ale creierului ar putea experimenta modificări în identificarea lor spirituală.

Cercetările anterioare au indicat, de asemenea, că experiențele religioase nu sunt produsul unei anumite regiuni ale creierului – că nu există așa-numitul „loc al lui Dumnezeu” – dar că spiritualitatea provine probabil din activitatea dinamică în mai multe regiuni ale creierului.

Pentru a cartografia circuitul creierului nou descoperit, dr. Ferguson și colegii săi au examinat datele colectate anterior despre spiritualitatea auto-raportată de la 88 de pacienți înainte și după o intervenție chirurgicală pentru o tumoare pe creier. Cercetătorii au folosit apoi o tehnică numită cartografierea rețelei de leziuni pentru a analiza modul în care locul fiecărei leziuni sau tumoră a fiecărui pacient interacționează cu restul creierului folosind un set de date conectom.

Această analiză a arătat că PAG este un centru critic pentru schimbările în identificarea spirituală. Dr. Ferguson și echipa au confirmat apoi importanța PAG prin analizarea datelor colectate anterior de la 105 veterani ai războiului din Vietnam care au suferit traume la cap.

PAG ajută la controlul durerii

PAG este o structură a creierului evolutiv, cunoscută pentru rolurile sale în comportamentele de răspuns la frică și funcțiile autonome, cum ar fi reglarea ritmului cardiac. PAG este poate cel mai cunoscut (și cel mai studiat) pentru rolul său în atenuarea durerii prin declanșarea eliberării de opioide endogene, analgezicele proprii ale creierului.

Dr. Ferguson și colegii săi au fost surprinși să găsească circuitele spiritualității centrate pe PAG, mai degrabă decât pe regiunile „superioare” ale creierului, cum ar fi cortexul, care este de obicei asociat cu funcția cognitivă și gândurile abstracte.

„Faptul că rezultatele noastre din acest studiu indică o structură a trunchiului cerebral atât de veche din punct de vedere evolutiv pentru a defini un circuit pentru spiritualitate este potențial semnificativ din mai multe motive.

Printre motivele materiale mai imediate este acela că [PAG] este bine-cunoscut pentru a media inhibarea durerii. Acest lucru duce la curiozitatea cu privire la modalitățile în care spiritualitatea ar putea fi relevantă clinic pentru a ajuta la gestionarea durerii fizice și emoționale.

Faptul că [PAG] este, de asemenea, implicat în atașament și legături, poate sugera, de asemenea, explicații mecaniciste pentru observația emergentă că spiritualitatea poate fi integrată eficient în psihoterapie. Acestea sunt, desigur, speculații timpurii despre o posibilă relevanță clinică pentru neuroștiința spiritualității; Faptul, totuși, că există mult mai mult de lucru în acest domeniu este entuziasmant și motivant!”, a mai spus dr. Ferguson.

Acest studiu nu sugerează că religia sau spiritualitatea la oamenii sănătoși sunt în vreun fel anormale. Mai degrabă, acest studiu identifică circuite din creier care ne permit să avem experiențe religioase sau spirituale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel